Meny

Utenlandske forbrytere herjer i Norge:

– Løsningen er grensekontroll, ikke å legge ned lensmannskontorer

UTENLANDSKE KRIMINELLE: – Er justisministeren enig med Høyre i at politiet aldri har vært så presset av utenlandske kriminelle, som nå? spør Jenny Klinge (Sp). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenny Klinge (Sp) mener regjeringspartiene står oppe i et alvorlig dilemma i kampen mot grensekryssende kriminelle.

– Er regjeringspartiene Høyre og Frp opptatt av å bekjempe internasjonal kriminalitet, er ikke løsningen å nedlegge lensmannskontorer, men å stoppe flere av dem som kommer over våre grenser for å begå kriminalitet.

Det sier Senterpartiets medlem av Stortingets justiskomité, Jenny Klinge, til ABC Nyheter.

Hun reagerer på et utspill fra Høyres justispolitiker Hårek Elvenes. Han kritiserer Senterpartiet for å protestere mot politireformens nedlegging av lensmannskontorer - i en tid da politiets utfordringer med grenskryssende kriminalitet ifølge Elvenes aldri har vært større.

Kriminelle «krysser landegrensene med lysets hastighet» skriver Høyre-politikeren om dagens situasjon, i et debattinnlegg i avisa Nationen.

Mens Senterpartiet ifølge Elvenes tror at lokalsamfunnet er trygt «bare det finnes en lensmannsbetjent innen synsranden...».

Fritt fram for utviste forbrytere

– Skal de minske grensekryssende kriminalitet, må jo grensekontroll til. Det er fint at Elvenes har forstått problemet med at de kriminelle krysser grensa vår «med lynets hastighet». Men det hjelper lite med innsikt hvis de ikke omsetter det til politisk handling, framholder Klinge.

Som følge av at Norge sluttet seg til EUs Schengenavtale, ble passkontrollen ved grensa avviklet, med full støtte fra Fremskrittspartiet.

– Etter det har antallet utenlandske kriminelle i norske fengsler økt fra 10 til 30-40 prosent, framholder Klinge.

Denne uka pågår for eksempel en rettssak ved Oslo tingrett mot tre rumenere som anklages for hele 39 tilfeller av tyveri av bankkort og pinkoder på utesteder og ved minibanker i Oslo.

De som blir dømt, kan utvises fra Norge, men det er ingen kontroll med om de kommer tilbake.

Nå vil Klinge ha svar fra justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp):

– Deler statsråden Elvenes sin analyse av den store grensekryssende kriminaliteten inn til Norge, og av at politiet i Norge aldri har vært så pressa? Vil statsråden vurdere å innføre en fungerende grensekontroll for å få kontroll på den grensekryssende kriminaliteten? spør hun skriftlig.

Les også:  Sp vil gjeninnføre grensekontrollen

– Høyres og Frps paradoks

– Vi i Sp vil heller ikke frede ethvert lensmannskontor til evig tid. Det vi er imot, er den massive nedleggingen av lensmannskontor som nå skal skje, sier Jenny Klinge.

– Dette viser det paradoksale ved Høyres og Frps politikk. På den ene siden sier de at vi har økende mobil kriminalitet. På den andre siden gjør de ikke noe med det, anklager hun.

– Nå har jo regjeringen nettopp gjort noe, med sin store politireform?

– Det er et grep, men ikke for å bekjempe kriminalitet. Bevisbyrden er på deres side. Vi vil se resultatene etter hvert som reformen blir faset inn.

– Er det riktig å legge så stor vekt på grensekressende forbrytere som du gjør, hvis poenget er å redusere den samlede kriminaliteten?

– Jeg mener faktisk det, men grunnen til at jeg nå tar det opp, er det Elvenes skriver, svarer Klinge og fortsetter:

– Vi har vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep og annet som ikke er knyttet til grensekryssende kriminalitet. Problemet er at politiet får mindre ressurser til å drive med den type kriminalitet hvis de stadig må befatte seg med tilreisende kriminelle.

Les også:   Politi-støtte til Sp-forslag om å legge ned POD

Populært