Meny

Europas høyrepopulister jubler for Merkel-nederlag

Det er mange årsaker til at AfD har gått sterkt frem i Mecklenburg-Vorpommern, ifølge generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterhavskomité. I tillegg til lavt inntektsnivå, høy ledighet og tradisjonelt stor oppslutning om høyrepartier, hadde partiet en populær toppkandidat, den tidligere radioverten Leif-Erik Holm. Her skåler han etter at valgresultatet er klart. Foto: Stefanie Loos (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske høyrenasjonalister gratulerer Alternativ for Tyskland med valgfremgangen i Mecklenburg-Vorpommern. Særtrekk ved delstaten og Angela Merkels flyktningpolitikk kan forklare utfallet, ifølge ekspert.

Mens statsminister Merkels kristeligdemokratiske parti CDU måtte nøye seg med støtte fra 19 prosent av velgerne i søndagens delstatsvalg, fikk nykommeren Alternativ for Tyskland (AfD) 21 prosent av stemmene.

– Det som var umulig i går, er blitt mulig. Patriotene i AfD feier Merkels parti av banen. Gratulerer så mye, sier franske Marine Le Pen, som leder høyrepopulistiske Nasjonal front, i en entusiastisk Twitter-melding.

Høyrepopulistiske FPÖs leder Heinz-Christian Strache i Østerrike gratulerer AfD med å ha kommet inn i sin niende tyske delstat.

– Gratulerer, AfD! skriver nederlandske Geert Wilders fra høyrepopulistiske PVV på Twitter, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Les også:   Merkel: – Vi skal gjøre alt i vår makt for å sikre borgernes frihet

Særtrekk

Generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterhavskomité er ikke spesielt overrasket over AfDs fremgang i Mecklenburg-Vorpommern.

– Ved siden av misnøyen med Merkels flyktningpolitikk, er det noen særegne trekk ved denne delstaten som kan forklare dette, sier hun til NTB.

Hver fjerde innbygger i Mecklenburg-Vorpommern lever under den tyske fattigdomsgrensen, arbeidsledigheten blant ungdom er høy og delstaten har en historie med å støtte opp om høyreradikale krefter, påpeker hun.

– AfD hadde også en mer spiselig kandidat, den sjarmerende tidligere radioverten Leif-Erik Holm, som tilhører den mer moderate delen av partiet, sier Bundt.

For Merkel er den interne motstanden mot henne, spesielt i CDUs søsterparti CSU i Bayern, et større problem enn nederlaget i delstaten hun selv har sin valgkrets i, tror Tyskland-kjenneren.

– CSU og partiets leder Horst Seehofer har vært veldig kritisk til håndteringen av flyktningkrisen og sier nederlaget i Mecklenburg-Vorpommern må tilskrives Merkels politikk.

Les også:   Merkel taper for tyske høyrepopulister i hjemstaten

– Satt på plass

For AfD er valgtriumfen i Mecklenburg-Vorpommern nok et tegn på at partiet bare i løpet av tre år er blitt en maktfaktor å regne i med i tysk politikk.

– Toppen på kransekaken er at vi har plassert Merkels CDU bak oss. Kanskje det er begynnelsen på slutten på Merkels tid som statsminister, sier Holm ifølge nyhetsbyrået AFP.

Da AfD ble stiftet i 2013, hadde partiet kampen mot eurosamarbeidet, særlig de enorme kredittene til Hellas, som fanesak.

Men i løpet av det siste året har fremmedfiendtlige innvandringsmotstandere, mange av dem med bakgrunn i Pegida-bevegelsen, tatt over partiet, og de markerer seg i dag først og fremst som sterkt kritisk til flyktninger, innvandrere og islam.

AfD-leder Frauke Petry sier partiets suksess i den tidligere østtyske delstaten kommer som et resultat av Merkels «katastrofale migrasjonspolitikk».

– Vi har satt CDU på plass, konstaterer hun.

For øvrig blir sosialdemokratiske SPD største parti i Mecklenburg-Vorpommern med rundt 30 prosent av stemmene. Delstaten vil fortsatt bli styrt av en CDU/SPD-koalisjon.

Neste test på styrkeforholdet mellom de tyske partiene kommer under valget i Berlin 18. september.

Les også:   «Nazi-bestemor» tiltalt for oppvigleri i Tyskland

Populært