Frp sier nei til EU for første gang

Nestleder Per Sandberg gratulerer partileder Siv Jensen på landsmøtet i april. Nå er partiet enig om et nei til EU.
Nestleder Per Sandberg gratulerer partileder Siv Jensen på landsmøtet i april. Nå er partiet enig om et nei til EU. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp tydeliggjør for første gang sin holdning til norsk EU-medlemskap og sier nå nei, sier nestleder Per Sandberg til Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har vært for uklare tidligere, folk har ikke visst hva vi har ment. Nå sier vi for første gang nei, som det første partiet på høyresiden, sier Per Sandberg til avisen.

Sandberg leder partiets programkomité og har de siste dagene jobbet med partiets partiprogram fram mot stortingsvalget høsten 2017. Av de helt nye standpunktene i partiprogrammet, er EU-spørsmålet av de tydeligste, skriver avisen.

Les også: Fra EU-ja til EU-nei for Siv Jensen

Sandberg sier store endringer siden EU ble dannet er årsaken til at partiet nå tar et klart standpunkt – mot medlemskap i unionen. Mens EU ble startet som et fredsprosjekt for å hindre krig mellom Europas nasjoner, er unionen nå blitt redusert til å være en kilde til konflikt mellom medlemslandene, sier Frp-nestlederen.

– EU er i ferd med å grave sin egen grav. Da er det ingen grunn til at vi skal spekulere om dette spørsmålet i eget parti lenger, sier Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen-nei

At det er strømninger i Frp mot et EU-medlemskap, er ikke nytt. Allerede i sommer uttalte partileder Siv Jensen til NTB at hun ville stemt nei til EU i en folkeavstemning i dag. I 1994 stemte hun ja, og gikk på et nederlag.

– Hvis vi skulle ha en ny folkeavstemning, ville jeg ha vært imot. Men jeg er for EØS-avtalen. Jeg er tilhenger av den modellen vi har valgt. Den tjener oss godt, sa Jensen i intervjuet med NTB.

Les også: Tybring-Gjedde håper EU står for fall

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partilederen var da klar på at EU må ta på alvor at innbyggere i flere EU-land føler at avstanden er for stor til Brussel og beslutningene som fattes der.

– EU-spørsmålet har alltid vært gjenstand for diskusjon i Fremskrittspartiet. Men vi har jo ikke noen EU-debatt i Norge, og det kommer vi ikke til å ha på lang tid heller. Det er en sterk motstand i befolkningen, fastslo Jensen i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spissing

Per Sandberg har i fire dager ledet arbeidet med Frps partiprogram på Skaland på Senja i Troms. Han går ikke med på at partiet ikke har vært tydelige nok de siste årene, men sier det må en spissing til.

– Hvis du leser partiprogrammet vårt nå, er det fantastisk godt, men selve nerven i Frp kommer ikke fram, så det må spisses i langt større grad slik at man ser forskjellen på partiene, sier han.