Meny

Anundsen vil rappe rikdom fra røvere

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FRP).. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen og jussprofessor Jon Petter Rui har pønsket ut en ny metode for å inndra luksusbåter, fete biler og dyre feriehus som kriminelle sannsynligvis har finansiert ved straffbare handlinger.

Justisdepartementet sender neste uke ut på høring et lovforslag som går ut på å gjøre selve formuesobjektet til gjenstand for sivilrettslig inndragning – uten at det reises straffesak mot eieren.

– Inndragningsregelverket fungerer for dårlig i dag. Vi ønsker å få på plass et mer effektivt system som sikrer at vi kan gå etter utbyttet av kriminelle handlinger, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

– Det er profitt som er drivere for mye av kriminaliteten, og nå vil vi ha innspill i høringsrunden for å se om dette er et forslag som er verdt å gjennomføre, tilføyer han.

I dag må påtalemyndigheten som hovedregel bevise at formuen som politiet beslaglegger, stammer fra en konkret kriminell handling. I straffesaker må skyld bevises utover rimelig tvil, mens regjeringen her legger opp til en sivilrettslig prosess. Det innebærer at det er tilstrekkelig med 50 prosent sannsynlighet for at formuesgodset stammer fra kriminell virksomhet.

Populært