Meny

Stoltenberg vil ha nye våpensamtaler med russerne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg stiller seg bak Tysklands ønske om forhandlinger med Russland for å tøyle opprustningen i Europa.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier har tatt til orde for å starte en ny samtaleprosess med russerne om saken. Alle vil tape på et våpenkappløp som kommer ut av kontroll, slår Steinmeier fast.

Stoltenberg ønsket initiativet velkommen da han besøkte den tyske utenriksministeren i Berlin fredag.

– Det er et betimelig initiativ, og det bringer på banen verdifulle forslag som medlemmene i vår allianse bør vurdere, sa Stoltenberg.

Frykter kappløp

Steinmeier presenterte forslaget i en kronikk i avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung i forrige måned.

«Et nytt, farlig våpenkappløp truer», advarte Steinmeier i kronikken, der han påpekte at en rekke nye teknologier og nye kampscenarioer faller utenfor de eksisterende avtaleverkene.

Den tyske utenriksministeren listet opp flere grep for å forsøke å få kontroll over opprustningen i Europa:

* En enighet om øvre grenser for utplassering av konvensjonelle styrker og våpen i bestemte regioner, om minsteavstander og om nye tiltak for å sikre åpenhet.

* Inkludering av nye militære strategier og våpensystemer i avtaleverkene.

* En åpning for å la et uavhengig organ verifisere at avtalene etterleves, for eksempel Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Vil ha dialog

Stoltenberg sier seg enig i at regelverkene trenger oppdatering. Han framhever spesielt åpenhet som viktig for å forhindre at «hendelser og uhell spinner ut av kontroll».

Russlands ulovlige annektering av Krim og støtte til separatister i Øst-Ukraina har gjort verden til et farligere sted, ifølge NATO-sjefen. Men dialog er nødvendig.

– Vi kan ikke bare stenge døra mot Russland, sa Stoltenberg da han møtte pressen sammen med Steinmeier.

– NATO vil fortsette å balansere et sterkt forsvar med meningsfull dialog. Det er i vår interesse. Det å snakke med Russland gjør det mulig for oss å kommunisere våre standpunkter klart og unngå risikoen for uhell og misforståelser, sa han.

Splittelse

NATO og Russland har begge trappet opp sin militære aktivitet, og NATO skal nå utplassere fire bataljoner i Polen og de baltiske landene for å trekke opp en «rød linje» mot russerne.

Østeuropeiske medlemsland mener NATO bør vise større muskler overfor russerne, men saken splitter alliansen, og Steinmeier er blant dem som har gått i bresjen for en mykere tilnærming.

– Vi bør ikke nøre opp under situasjonen med høylytt sabelrasling og krigsrop, sa Steinmeier til avisa Bild am Sonntag tidligere i år.

Populært