Meny

Skyver innsynsnekt i mulig helsetrussel over til Frp-statsråd

Først mente Bent Høie (H) at et dokument om mulig helsefare fra asylsøkere var «intern saksbehandling». Nå har han overlatt ABC Nyheters innsynskrav til regjeringskollegaen, justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaoset rundt et dokument om mulig helsefare fra asylsøkerne fortsetter. Nå har Bent Høies departement overlatt problemet til Justisdepartementet. – Ikke mer beroliget, sier stortingspolitikeren Heidi Greni (Sp).

Det var i forrige uke ABC Nyheter kunne fortelle at Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) hadde avslått et krav om innsyn i et dokument om helsesituasjonen etter økningen av antall asylsøkere.

Avslaget ble begrunnet med at opplysningene kunne skade både landets sikkerhet og forsvaret av landet, hvis de ble offentlig kjent. I tillegg var dokumentene gradert «Fortrolig».

Fredag sendte Bent Høie en epost hvor det het at dokumentet var «unntatt offentlighet fordi det er til vår interne saksbehandling», og at «det ikke er noe i dokumentet, eller i informasjon vi ellers har som tilsier at asylsøkere som har kommet til Norge utgjør noen fare for folkehelsen».

Les også: Kan være ulovlig å gradere mulig helsetrussel fra asylsøkere

– Litt underlig

Men i går, torsdag, ble forklaringen nok en gang endret. Nå skyver departementet ballen over til Justis- og beredskapsdepartementet, fordi dokumentet skal inneholde vedlegg fra dem.

Det er i seg selv underlig, blant annet fordi Offentleglova sier at de som mottar innsynskravet «skal vurdere kravet konkret og sjølvstendig».

«Er ikke dette litt underlig etter at statsråden vel har sagt at det ikke er opplysninger av sikkerhetsmessig betydning, og at unntak gjøres fordi det er et internt dokument?», spør jusprofessor Jan Fridhjof Bernt etter å ha lest Helsedepartementets nye vurdering.

Stortingspolitiker Heidi Greni (Sp) blir ikke beroliget av at Bent Høie (H) overlater innsynskravet om en mulig helsetrussel til Anders Anundsen (FrP) i justisdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Hemmeligholdet fører til bekymring, og helseministeren skal da ikke gjøre folk bekymret for helsa, sier stortingspolitikeren Heidi Greni (Sp).

Les også: Hemmeligholder asylsøkernes helsetrussel

Torsdag stilte hun Høie et skriftlig spørsmål om hemmeligholdet. Ministeren har åtte dager på seg til å svare på det spørsmålet.

Til ABC Nyheter sier Greni at det nettopp er hemmeligholdet som skaper bekymringen, og at det skal sterke grunner til å avslå et innsynskrav.

Ikke beroliget

At Høies departement nå overlater innsynskravet til justisminister Anders Anundsen (FrP), gjør henne ikke mindre beroliget.

– Nei, jeg blir ikke beroliget av det, sier Greni til ABC Nyheter.

– Som opposisjonspolitiker kunne jeg sagt at det bare var en enkel ansvarsfraskrivelse, men det er jo ikke slik folk tenker når justisdepartementet nå også må på banen.

Les også:   Avviser helsetrussel fra asylsøkere

– Hemmeligholdet gjør at folk mister tilliten til det vi politikere gjør. Det er derfor viktig med åpenhet rundt alle prosesser, mener hun.

– Hvis det er snakk om en reell helserisiko, så er det jo enda viktigere at saken kommer fram i lyset slik at man kan iverksette tiltak. Det er viktig for nordmenn, men også for asylsøkerne.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus