Meny

Vegvesenet går for riksvei 52 mellom øst og vest

Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er anbefalt som ny hovedveiforbindelse mellom Østlandet og Vestlandet. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens vegvesen anbefaler riksvei 52 over Hemsedalsfjellet som hovedvei mellom Vestlandet og Østlandet, i tillegg til E134 over Haukelifjell.

Hovedforbindelse mellom Østlandet og Vestlandet:

  • Statens vegvesen går inn for at riksvei 52 over Hemsedalsfjellet blir ny hovedvei mellom Østlandet og Vestlandet, i tillegg til E314 over Haukelifjell.
  • I dag er det E16 over Filefjell som er hovedvei.
  • I desember 2015 ble E134 foreslått som ny hovedveiforbindelse mellom øst og vest.
  • Også riksvei 7 over Hardangervidda har vært med i vurderingen som den andre hovedveien.
  • En arm fra Bergen til Odda som kan kobles til E134, har i tillegg vært utredet.
  • Det er i dag fem viktige fjelloverganger i Sør-Norge: E134 over Haukelifjell, E16 over Filefjell, riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 50 Hol-Aurland.

Statens vegvesen anbefaler riksvei 52 over Hemsedalsfjellet som hovedvei mellom Vestlandet og Østlandet, i tillegg til E134 over Haukelifjell.

Vegvesenets anbefaling ble presentert på Voss torsdag.

– Riksvei 52 er vurdert som bedre enn riksvei 7 både når det gjelder samfunnsøkonomi, måloppnåelse og muligheten til å betjene nasjonal trafikk som ikke kan benytte E134, opplyser Statens vegvesen.

Les også: Eldre bilister inviteres til oppfriskningskurs

Det var Samferdselsdepartementet som ba Statens vegvesen om å lage en konseptvalgutredning (KVU) for strekningen mellom Gol og Voss på riksvei 52.

Målet var å utrede om riksvei 7 eller riksvei 52 skal være en av hovedveiforbindelsene mellom Østlandet og Vestlandet.

Les også: Vegvesenet vurderer strakstiltak etter bussulykken i Valldal

– Viktig bidrag

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) mottok torsdag anbefalingen fra Statens vegvesen. Han varsler en politisk beslutning om hva som blir den andre hovedveien mellom øst og vest, i Nasjonal transportplan til våren.

– Regjeringen jobber for bedre transportårer mellom Østlandet og Vestlandet. Prosessen er omfattende, men skal samtidig legge grunnlaget for langsiktige prioriteringer, sier statsråden.

– Vegvesenets rapport om veitrasé mellom Voss og Gol er et viktig bidrag for vår beslutning, legger han til.

Les også: Statens vegvesen: – Det er spektakulært og sexy

Beslutning til våren

Vegvesenets rapport skal nå på høring og gjennomgå en ekstern kvalitetssikring.

– Når dette er klart, vil vi ta en politisk beslutning som vi kommer tilbake til i Nasjonal transportplan som legges fram til våren, sier Solvik-Olsen.

Vegvesenet har lagt vekt på å ha en hovedveiforbindelse som kan betjene et geografisk stort område som i minst mulig grad overlapper området som en ferdig utbygd E134 over Haukelifjell vil kunne dekke. Departementet har allerede besluttet at E134 skal være en av hovedveiene mellom øst og vest.

Populært