Monikas mor nektes erstatning - politimesteren sikret millionlønn

Høyre-topp reagerer med vantro: – Det er umusikalsk! Det skurrer!

Se video: Eks-politimester får millioninntekt

Mens eks-politimester Geir Gudmundsen (61) er sikret millioninntekt til han går av med pensjon, nekter staten å utbetale erstatning til den drepte åtteåringen Monika Sviglinskajas mor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geir Gudmundsen (61)

  • Politimester i Hordaland fra 2010-2015, nå seniorrådgiver i Politidirektoratet (POD) i Oslo.
  • Ba som følge av Monika-saken å bli innbeordret til POD i februar 2015. Fratrådte formelt som politimester i juni samme år. Bakgrunnen var kritikken i granskingsrapporten om politiets håndtering av drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.
  • I rapporten kritiseres Gudmundsen for å ha sviktet som leder da varsleren Robin Schaefer forsøkte å varsle om sviktende etterforskning av Monika Sviglinskajas død.
  • Den slo fast at det var brudd på interne instrukser, påtaleinstruks og straffeprosesslov. Etterforskningsledelse, åstedskoordinator, lokal etterforskningsleder, påtalejurist, visepolitimester og politimester var alle involvert. Politiet brukte krisepsykolog i et forsøk på å få Monika sin mor til å forstå politiets konklusjon om selvdrap. En mann er nå dømt for drapet på åtteåringen. Han har anket.
  • Kristina Sviglinskaja, Monikas mor, nektes erstatning av staten
  • Gudmundsen har 40 års erfaring fra politiet og påtalemyndigheten. Han er både politi- og juristutdannet og har Hovedkurset fra Forsvarets Høgskole. Hadde embedet som politimester i Rogaland før Hordaland.

Det kommuniserte statsminister Erna Solberg (H) selv da hun fikk saken i fanget.

Tirsdag avslørte ABC Nyheter at Hordalands eks-politimester Gudmundsen ikler stilling som seniorrådgiver i Politidirektoratet etter å ha gått av som følge av Monika-saken. Han har beholdt politimesterlønnen sin på snaue 1,1 millioner, og POD bekoster både hans bolig i Oslo, samt hjemreisene til Bergen, som Gudmundsen pendler fra.

– Man blir oppgitt og spørrende til hele systemet! Vern av arbeidstakere i Norge er så sterkt. Gjør man feil på jobb i staten, får det ingen konsekvenser, sier stortingsrepresentant – og statsminister Erna Solbergs partifelle - Ove Trellevik (H) til ABC Nyheter.

– I mange andre sammenhenger er det stikk motsatt. Gjør en fisker feil, får han inndratt fangst og blir ilagt bot. Og det blir gjerne rederiet også, sier Trellevik, og tilføyer:

– Staten går fri uansett hva den gjør.

Bakgrunn : Politimester gikk av etter Monika-saken – har rett til millionlønn «på livstid»

– Sviktet som leder

Stortingsrepresentant Ove Trellevik er tidligere ordfører i Sund kommune, der Monika og moren bodde, og har engasjert seg sterkt for at Kristina Sviglinskaja skal få erstatning.

Politimester Geir Gudmundsen gikk av som følge av Hordaland politidistrikts skandaløse etterforskning av drapssaken de hadde henlagt som selvmord. Politiet brukte krisepsykolog i et forsøk på å få Monikas mor til å forstå politiets konklusjon om at åtteåringen skulle ha hengt seg.

Gudmundsen selv har innrømmet at moren har vært utsatt for ekstrem merbelastning som følge av feil begått av politidistriktet og enkeltpersoner.

Flere instanser, blant andre Riksadvokaten, slo fast at det var begått grove feil og mangler i etterforskningen, Spesialenheten dømte Hordaland politidistrikt for grov uforstand i tjenesten og Gudmundsen fikk kritikk for å ha sviktet som leder da politimannen Robin Schaefer forsøkte å varsle om den manglende drapsetterforskningen.

Det er takket være Schaefer og Kristina Sviglinskajas bistandsadvokat, Stig Nilsen, at saken ble gjenopptatt – og dernest oppklart.

Les også: Politiledelsen undrende til grasrotas varslingsfrykt

Brukt millioner på gransking

Senere fremmet Nilsen på vegne av sin klient krav om oppreisningserstatning fra staten. Kravet ble fremmet overfor Hordaland politidistrikt, Politidirektoratet, Riksadvokaten og Justisdepartementet.

Samtlige avviste det, og Nilsen satte sin lit til at statsminister Erna Solberg (H) skulle skjære gjennom. Hun responderte at det ikke er hjemler for å gi moren til den drepte åtteåringen slik erstatning. Monikas mor kunne derimot søke voldsoffererstatning, eller kompensasjon hos rettferdsvederlagsordningen, opplyste statsministeren.

– Det er ikke aktuelt, sier Nilsen til ABC Nyheter.

Nilsen vil ikke kommentere lønnen til Gudmundsen. Han viser i stedet til at man har brukt anslagsvis mellom 10 og 14 millioner på å utrede feilene som er begått.

– Mens man ikke finner rom for erstatning for den som er den skadende part – den som har vært utsatt for feilen, som det har gått utover, sier advokat Stig Nilsen til ABC Nyheter.

NEKTES ERSTATNING: Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor, og bistandsadvokat Stig Nilsen under første dag av Monika-saken i Nordhordland tingrett. Aktor Benedicte Hordnes helt th. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NEKTES ERSTATNING: Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor, og bistandsadvokat Stig Nilsen under første dag av Monika-saken i Nordhordland tingrett. Aktor Benedicte Hordnes helt th. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Han sier at han har fått mange reaksjoner, fordi avslaget strider mot alminnelig rettsoppfatning.

– Umusikalsk!

Men Høyre-politiker Trellevik er ikke nådig:

– Det er brukt millioner av det offentliges midler på gransking. Men det er ikke mulig, det er ikke hjemmel, til å betale noe ut til moren for de feil staten har begått. På den annen side: Hvor mye skal vanlige borgere betale ekstra over skatteseddelen for at andre gjør feil, spør Trellevik retorisk.

Han sier han reagerer på at Gudmundsen får beholde millionlønn og andre goder som hjemreise og fri bolig.

– Da er vernet av arbeidstakere for sterkt. Det virker urimelig at Geir Gudmundsen skal beholde det. Jeg mener ikke at han skal gå for lut og kaldt vann, han skal selvsagt ha lønn. Men alt dette – det er umusikalsk. Det skurrer! sier stortingspolitikeren og Sund kommunes tidligere ordfører.

GIKK AV: Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen gikk av i februar 2015 etter sterk kritikk fra Riksadvokaten i Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
GIKK AV: Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen gikk av i februar 2015 etter sterk kritikk fra Riksadvokaten i Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

– Denne saken gjelder både etterforskningsleder, flere polititjenestemenn- og kvinner, påtaleleder og så videre. De burde stilles ansvarlig. Monikas mor kan selvsagt saksøke hver enkelt mann og kvinne. Men slik alle rapporter og granskinger er skrevet, så er sannsynligheten så stor for at hun taper at ingen god advokat vil ta saken – og tilrå søksmål.

PF: – Dette rokker ved sunn fornuft

Trellevik utdyper:

– Rapportene pulveriserer personansvaret. De legger skylden på systemet, og ansvarliggjør ingen enkeltpersoner – i hvert fall ikke slik at de ansvarlige kan stilles for norsk rett.

– Men du er Stortingsmann, og er med på å bestemme dette?

– Det er ikke flertall på Stortinget for å forandre erstatningsreglene. Om det er flertall for å endre erstatningansvaret, er jeg usikker på. Moren er henvist til å vente til saken er foreldet. Da kan hun søke billighetserstatning. Men: Billighetserstatning skal gjelde alle det ikke gjelder erstatningsregler for. Staten burde ikke kunne frikjenne seg selv ved å peke på ordningen, sier Trellevik.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund reagerte også på Gudmundsens lønnsavtale. Han er krystallklar på at Kristina Sviglinskaja må få erstatning:

– Hvis dette skyldes en låsning i lovverket, så må den låses opp. Dette rokker ved sunn fornuft. Slik det fremstår, er det uhørt! slår PF-lederen fast.

Seniorrådgiver Geir Gudmundsen sier via pressevakten i Politidirektoratet at han ikke ønsker å la seg intervjue, eller kommentere saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Forslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Granskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere
Siste nytt
17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkForslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkGranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere
Populært