Solberg-spark til Ap før budsjettinnspurt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) kom med et lite spark til Arbeiderpartiet på vei inn til regjeringens budsjettkonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi går tilbake til regjeringsperioden under Arbeiderpartiet på 1990-tallet, så fikk ledigheten bite seg fast, og det var mange som etter den ledighetsperioden endte opp utenfor arbeidsmarkedet. Det er viktig for oss å ha en ambisjon om å jobbe hardt for å forhindre at det skjer igjen, sa Solberg da hun tirsdag morgen møtte pressen før den to dager lange budsjettinnspurten på Statsministerens kontor.

– Tiltak for å bekjempe arbeidsledigheten blir regjeringens hovedprioritet i forslaget til neste års statsbudsjett, erklærte Solberg.

Les også: Carl I. Hagen advarer Frp-lederen mot å øke bensinavgiften

– Tvilsom historie

– Mitt råd til Solberg er at hun konsentrerer seg mer om dagens situasjon enn tvilsom historiefortelling fra 1990-tallet. Vi har i dag 135.000 arbeidsledige, det høyeste antallet på over 20 år. Høyre og Frp har konsekvent vært på etterskudd med tiltak, svarer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er denne uken på reise på Vestlandet.

– Da jeg besøkte bedriften Scana i Volda var både ansatte og ledelse helt tydelige på at utvidelsen av permitteringsregelverket kom alt for seint, sier han.

Ifølge Støre er regjeringens viktigste satsing «milliarder av skattekutt til de med mest fra før».

– Høyre og Frp øker ulikhetene, noe som svekker Norges evne til omstilling, hevder han.

Les også: Ap størst – Solberg mest populær

Skape jobber

Skattekutt ble ikke nevnt av finansminister Siv Jensen (Frp) før budsjettkonferansen. Hun viste derimot til at mange føler usikkerhet på grunn av utfordringene på Sør- og Vestlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor er den aller viktigste jobben for regjeringen også i dette budsjettet å fortsette kampen mot arbeidsledighet og skape flere jobber. Skaper vi flere lønnsomme bedrifter, er det det beste utgangspunktet for at flere mennesker kommer i jobb, sa Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsker: Hvorfor lykkes populistene?

Må forhandle

Regjeringens budsjettforslag legges fram 6. oktober. Deretter må regjeringspartiene Høyre og Frp forhandle fram en budsjettavtale med samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Der vil regjeringen blant annet møte krav om en kraftig omlegging av skatter og avgifter for å stimulere til lavere utslipp av klimagassen CO2.

– Det er alltid utfordrende å lage et budsjett. Mange hensyn og interesser skal ivaretas. Vi er fire partier som samarbeider og som alle skal få noe ut av det. Også regjeringen har store ambisjoner om å gjøre mye for å sikre det grønne skiftet, sa Solberg tirsdag morgen.