Hvorfor lykkes populistene?

Forskningsfeltet populisme har lidd under en manglende enighet om hva populisme er. Illustrasjon: Thinkstock/NTNU
Forskningsfeltet populisme har lidd under en manglende enighet om hva populisme er. Illustrasjon: Thinkstock/NTNU

Populistiske partier har lenge hatt vind i seilene. Likevel vet forskere svært lite om hvordan populistene kommuniserer, eller hvordan populistiske budskap påvirker velgerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den amerikanske presidentvalgkampen omtales både Donald Trump og Bernie Sanders som populister, og her hjemme har enkelte gitt både Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti samme merkelapp.

De populistiske aktørene presenterer seg gjerne som representanter for «folk flest». Det hevdes også at de bruker en spesiell form for retorikk, at de snur kappen etter vinden og at de er langt mer avhengige av media for å nå ut med sine budskap, sammenlignet med andre politiske aktører. Men hva viser forskningen?

Toril Aalberg. Foto: Nils Heldal/NTNU
Toril Aalberg. Foto: Nils Heldal/NTNU

– Forskningsfeltet populisme har lidd under en manglende enighet om hva populisme er. Snakker vi om en ideologi, egenskaper ved aktøren eller en kommunikasjonsform? sier professor Toril Aalberg ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Hun forsker på medier og politikk, og leder et nettverk av forskere fra 31 europeiske land, som sammen har gjennomgått alt som er skrevet om populisme og populistisk kommunikasjon i 24 av disse landene.

– Vi har fått bekreftet at vi vet overraskende lite om hvordan populistene kommuniserer – og at vi vet enda mindre om hvordan populistiske budskap påvirker oss velgere. Gjennomgangen vår gjør likevel at vi støtter en forståelse av populisme som en form for kommunikasjonsstil. Det er ikke Donald Trumps personlige egenskaper som gjør ham til populist, men eventuelt egenskaper ved budskapet hans, forklarer Aalberg, som samtidig påpeker at det er langt fra alle som mener Trump kan klassifiseres som populist – fordi han ikke påstår at han representerer «folk flest». Samtidig viser andre til hans påstander om at han skal være stemmen til de hardtarbeidende og glemte menn og kvinner.

Les også: – Trump kan bli en god president

Viser til folkeviljen

Nettopp henvisningen til «folket» er selve grunnlaget i populistiske budskap.

– Budskapet vektlegger at partiet eller politikeren snakker på vegne av «vanlige folk» eller «folk flest», og at det er i denne majoriteten av folket at samfunnets suverenitet ligger. Man antar at folket, det vil si majoriteten, har en felles vilje, med identiske interesser og verdier. Denne folkeviljen blir ofte antatt å stå i motsetning til interessene og verdiene til grupper som ikke representerer folket, forklarer Aalberg.

Populistiske budskap vil derfor gjerne også inneholde kritikk av eliter eller angrep på ulike minoriteter – eller begge deler.

– Disse minoritetene og elitene blir ansett som uærlige og umoralske, sammenlignet med den ærlige og anstendige majoriteten, som lider fordi det er elitenes og minoritetenes interesser som får gjennomslag, legger Aalberg til.

Forståelsen av populisme som en kommunikasjonsstil hjelper forskerne med å skille mellom ulike typer populisme:

  • tom populisme
  • ekskluderende populisme
  • anti-elitistisk populisme
  • komplett populisme

Dermed fanger de opp hele spekteret av populistiske aktører. Den tomme formen for populisme kan for eksempel bli brukt av de fleste politiske partier, hvis de påstår at de representerer folk flest, men uten at budskapet inneholder kritikk av minoriteter eller eliter.

(Saken fortsetter under)

Leder av Fremskrittspartiet, Siv Jensen, har tidligere omtalt partiet som populistisk. Foto: Terke Pedersen/NTB Scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Leder av Fremskrittspartiet, Siv Jensen, har tidligere omtalt partiet som populistisk. Foto: Terke Pedersen/NTB Scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Populistiske partier på venstresiden henviser til folkeviljen og er ofte svært kritiske til eliten, men budskapet inneholder sjeldent en kritikk eller ekskludering av minoriteter. Den ekskluderende populismen beskylder gjerne kulturelle, religiøse eller seksuelle minoriteter for å skape store problemer for det anstendige folket, uten at eliten kritiseres.

– Den sterkeste formen for populisme, den komplette populismen, inkluderer både angrep på eliten og ulike minoriteter. Komplett populisme kjennetegner det politiske budskapet til de fleste av Europas høyrepopulistiske partier, sier Aalberg.

Hun viser også til Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, som i 2007 uttalte at hun var stolt av å være leder for et populistisk parti. I 2013, før det forrige stortingsvalget, understreket hun derimot at partiet hun ledet ikke var populistisk.

– Endringen i budskapet skyldes konteksten. I 2007 var det mindre problematisk å mene at man snakket på vegne av «folk flest» mens man var kritiske mot minoriteter og eliten. Ved valget i 2013 var minnet etter terrorangrepene 22. juli fremdeles sterkt og partiet var i ferd med å få regjeringsmakt for første gang. Vi hadde også sett en framvekst av mer radikale høyrepopulistiske partier i Europa som Fremskrittspartiet åpenbart ikke ønsket å identifisere seg med, sier hun.

Les også: Clintons forsprang krymper

Populisme er ikke bare negativt

Fenomenet populisme er ikke nytt, men den siste «bølgen» av populisme i Europa, med politikere som Pia Kjærsgaard, Pim Fortuyn, Jörg Haider og Jean-Marie Le Pen, er åpenbart knyttet til to ulike forhold: finans- og Euro-krisen og økt innvandring.

Det er tradisjonelt Vest-Europa som har hatt høyrepopulistiske partier, ifølge Aalberg. Sverige var lenge unntaket, men det var før Sverigedemokratenes framvekst. Tyskland hadde lenge bare ett klart venstrepopulistisk parti, fordi den historiske konteksten har gjort det vanskelig for politiske partier å vinne fram gjennom å ekskludere definerte minoriteter fra «folket». Økt innvandring har gjort at høyrepopulistiske partier har vokst fram også i Øst-Europa.

(Saken fortsetter under)

Britenes Brexit-avstemming viser til en viss grad at demokratiet fungerer, uavhengig av om man er enig i at folket skal ta denne typen avgjørelser. Foto: Daniel Roland/AFP/NTB scanpix
Britenes Brexit-avstemming viser til en viss grad at demokratiet fungerer, uavhengig av om man er enig i at folket skal ta denne typen avgjørelser. Foto: Daniel Roland/AFP/NTB scanpix

Aalberg er likevel nøye med å understreke at all populisme ikke nødvendigvis er «farlig».

– Populisme kan ha en demokratisk hensikt, ved at den fungerer som en ventilator som får folk tilbake i det demokratiske systemet. Det er stor forskjell på populister og mer ekstreme aktører som avviser demokratiet og heller tyr til vold for å nå fram, sier hun, og viser til «Brexit», Storbritannias utmeldelse fra EU.

– Der sitter eliten igjen og er dypt sjokkert over resultatet av folkeavstemningen. Samtidig har samfunnet i lang tid vært gjennomsyret av en mistro som ikke har blitt tatt seriøst. Resultatet av avstemmingen viser til en viss grad at demokratiet fungerer, uavhengig av om man er enig i at folket skal ta denne typen avgjørelser, sier Aalberg.

Les også: Syv grunner til at Nicolas Sarkozy kan vinne

Negativ mediedekning

Selv om det er forsket lite på hvordan populistene kommuniserer, og hvordan de benytter seg av media og omvendt, har forskerne avdekket hovedmønstre i mediedekningen av populistiske aktører i Europa.

For det første har denne mediedekningen økt betraktelig, ofte fulgt av stigende oppslutning for de populistiske partiene på meningsmålinger. For det andre består mye av mediedekningen av negativ omtale av de populistiske aktørene.

– På grunn av anti-elitismen som kjennetegner mange populistiske budskap, vil ikke en negativ dekning nødvendigvis skade oppslutningen om de populistiske partiene eller kandidatene. En negativ mediedekning kan til og med ha en positiv effekt om mediedekningen kan brukes til å illustrerer hvordan mediene er en del av eliten som ønsker å angripe de som egentlig representerer folket, forklarer Aalberg.

Forskerne ser også at mye av den kritiske dekningen tar utgangspunkt i en bekymring for tilstanden og utviklingen av demokratiet.

Les også: Norsk ambassadør: – USA må ta tak i misnøye

Media kan også være populistiske

Aalberg peker dessuten på at media selv kan fremme populistiske budskap, ved å hevde at de snakker på vegne av «folk flest». TV2 har for eksempel blitt beskyldt for å opptre populistisk. Dette handlet dels om kanalens debattprogram, som stadig trakk fram opinionsundersøkelser gjennomført blant TV2s seere, som om de speilet folkets meninger, og som samtidig forfektet at eliten eller ulike minoriteter skapte store problemer for dette folket. Nyhetsdekningen til TV2 også blitt sett på som vesentlig forskjellig fra dekningen til NRK.

– NRK refererte i større grad fra Stortinget og fra diskusjoner om hva regjeringen besluttet. TV2 var opptatt av å se ting fra den vanlige manns perspektiv, blant annet for å avsløre elitens maktmisbruk, forklarer Aalberg.

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi hadde enorm makt over landets medier og brukte det til sin fordel. Foto: AP / NTB scanpix
Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi hadde enorm makt over landets medier og brukte det til sin fordel. Foto: AP / NTB scanpix

Hun legger også til at det i enkelte land finnes mediekanaler som er nært knyttet til spesifikke populistiske partier. Det er flest østeuropeiske eksempler, men også i Vest-Europa finnes det nære koblinger mellom populistiske partier og nyhetsmedier. Det mest kjente eksempelet er sannsynligvis Silvio Berlusconis makt over italienske medier, men også i Sveits finnes det sjefredaktører som sitter som parlamentsmedlemmer for det sveitsiske folkepartiet.

Det europeiske forskernettverket som Aalberg leder, skal nå forske videre på effekten av populistiske budskap på oss velgere, og på forholdet mellom de populistiske aktørene og media. Hva skjer hvis du har et politisk budskap, og så legger til at du snakker på vegne av folk flest? Hva skjer hvis du også legger til en elitekritikk, eller kritikk av minoriteter?

Dette har forskerne lite faktisk kunnskap om i dag, selv om en nederlandsk studie antyder at når «vanlige» politiske partier benytter seg av en sånn type kommunikasjon, blir de straffet for det – men det blir ikke de tradisjonelle populistiske aktørene.

Les også:

Hvordan prater populistene?

Demokrati kommer ikke automatisk

Kapitalisme skaper fred

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia01:01 Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over
Siste nytt
08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05NorgeLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26NorgeSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47NorgeUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia01:01VerdenVerste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05NorgeNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus