Sætre: – Bra for klimaet å bygge ut Lofoten

Statoil-sjef Eldar Sætre. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statoil-sjef Eldar Sætre. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statoil-sjef Eldar Sætre mener norsk olje- og gassproduksjon er så ren at det vil være bra for klimaet å bygge ut Lofoten og Vesterålen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sætre sier til VG at produksjonen av norsk olje og gass er så mye renere enn ellers i verden at det er et godt miljøargument for utbygging.

– Ja, det vil være bra for klimaet. Det er slik at verden trenger fossil energi i veldig mange år til, også innenfor 2-gradersscenarioer. Vi skatter også av våre CO2-utslipp og er en del av det europeiske kvotemarkedet, som gjør at vi bidrar til kutt andre steder, sier Statoil-sjefen. Han utelukker likevel ikke at miljøhensyn kan føre til at selskapet lar være å søke på letelisenser.

Striden om oljeleting i nord blusser opp: – Har Erna Solberg glemt klimakrisen?

– Jeg utelukker ikke det, men vi mener det vi gjør for å få ned CO2-avtrykket gjør at det vil være en fordel at verden får norsk olje og gass, forklarer Sætre, som mandag ble vurdert som Olje-Norges tredje mektigste etter statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp).

Bellona-leder Frederic Hauge kjøper ikke Sætres argumentasjon og kaller den latterlig.

– Skal en videreføre den logikken, er Saudi-Arabias oljeproduksjon mer miljøvennlig fordi den i stor grad foregår på land, sier Hauge. Han lover kamp hver eneste dag dersom de politiske partiene legger opp til omkamp om Lofoten og Vesterålen.

Les også:

Solberg ønsker oljeleting i Lofoten og Vesterålen

MDG: – Ny konsesjonsrunde for oljeleting er uansvarlig