Senterpartiet vil kutte flere direktorater

Mindre statlig kontroll og mer ressurser til de som utfører jobbene, er et av punktene i forslaget til nytt partiprogram som Sp-nestleder Ola Borten Moe legger fram fredag. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Mindre statlig kontroll og mer ressurser til de som utfører jobbene, er et av punktene i forslaget til nytt partiprogram som Sp-nestleder Ola Borten Moe legger fram fredag. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere statlige direktorater må legges ned eller slankes kraftig, mener Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en eksplosjon i antall direktorater de siste årene. Det er en trend som har ridd samfunnet en del år, og vi må trekke i bremsen, sier han til Klassekampen.

Borten Moe legger fram programkomiteens forslag til nytt Sp-program fredag. Der tas det til orde for å legge ned Politidirektoratet for å få flere politifolk i operativ tjeneste, kunne Nationen fortelle torsdag. Men også andre statlige direktorater, som Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet, lever farlig, ifølge Sp-nestlederen.

– Du skal være veldig interessert i norsk statsforvaltning for å ha oversikt over alt som finnes. Jeg tar meg i å høre om direktorat jeg ikke visste om, og jeg ser på meg selv som medium pluss interessert, sier han til Klassekampen.

Ifølge Borten Moe brukes for mye penger i dag på kontroll og rapportering, og for lite til de som skal utføre jobbene. Løsningen er å overføre noen oppgaver til departementene, men også å fjerne en del av direktoratenes oppgaver.

– Vi skal ikke slutte med kontroll, men vi må gjøre mye mindre av det. Vi har gått fra et samfunn der du blir belønnet for å få til noe, til å bli et samfunn der du belønnes for kunne dokumentere at du ikke har gjort noe feil, sier han.