– Fredsavtalen i Colombia straks klar for undertegning

Fredsavtalen mellom regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen kan bli undertegnet om kort tid. Foto: Enrique De La Osa (Reuters / NTB scanpix)
Fredsavtalen mellom regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen kan bli undertegnet om kort tid. Foto: Enrique De La Osa (Reuters / NTB scanpix)

Fredsavtalen mellom FARC-geriljaen og colombianske myndigheter kan bli undertegnet om få timer, opplyser president Juan Manuel Santos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgerkrigen i Colombia:

 • Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) grep til våpen i 1964 for å kjempe for jordreformer og sosial rettferdighet.
 • Året etter ble den langt mindre geriljagruppen ELN dannet.
 • FARC hadde på det meste rundt 20.000 menn og kvinner under våpen, mens ELN hadde rundt 2.500.
 • Regjeringshæren har hatt nære bånd til høyreekstreme militsgrupper og dødsskvadroner.
 • FARC anslås i dag å ha rundt 7.000 soldater og betydelige inntekter fra produksjon og smugling av kokain.
 • Borgerkrigen i Colombia har kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget 6 millioner på flukt.
 • I oktober 2012 møttes FARC og utsendinger fra regjeringen på Hurdalsjøen Hotell. Noen uker senere innledet de fredsforhandlinger i Havanna, med Norge og Cuba som tilretteleggere.
 • Siden er det inngått en rekke delavtaler. Partene satte opprinnelig 23. mars 2016 som frist for å komme frem til en endelig avtale, men fortsatte på overtid.
 • 24. august: Columbias president Juan Manuel Santos sier at fredsavtalen mellom FARC-geriljaen og colombianske myndigheter kan bli undertegnet «om få timer».

Sentrale datoer i borgerkrigen i Colombia:

 • 27. mai 1946: Opprørskommandanten Manuel Marulanda Velez og 47 andre opprørere grunnlegger FARC etter å ha unnsluppet en regjeringsoffensiv mot kommunistiske opprørere i Colombia.
 • 28. mars 1984: President Belisario Betancour inngår våpenhvile med FARC og innleder fredsforhandlinger. Fredsforhandlingene brytes i 1987 etter at en FARC-vennlig presidentkandidat blir myrdet av paramilitære. Nye fredsinitiativ i 1992 og 2002 bryter også sammen.
 • 30. august 1996: FARC tar 60 regjeringssoldater som gisler etter et angrep på en militærbase sør i landet. Dette blir begynnelsen på gruppens bruk av gisseltaking som strategi.
 • Juni 2000: President Andres Pastrana iverksetter sammen med USA en felles strategi mot narkotikaproduksjon – «Plan Colombia». Planen utvides til å omfatte militæroperasjoner rettet mot geriljaen. Amerikanske myndigheter bruker 8 milliarder dollar – rundt 65 milliarder kroner – på strategien.
 • Februar 2002: FARC bortfører politikeren Ingrid Betancourt, som også er fransk statsborger. Hun blir befridd av det militære i 2008.
 • 4. november 2011: FARC-kommandant Alfonso Cano blir drept av hæren, Timoleon Jimenez blir ny militærleder.
 • 4. oktober 2012: President Juan Manuel Santos innleder den seneste runden med fredsforhandlinger.
 • 22. juni 2016: Partene blir enige om en permanent våpenhvile. Forhandlingene om en fredsavtale innledes 20. juli.
 • 24. august 2016: Columbias president Juan Manuel Santos sier at fredsavtalen mellom FARC-geriljaen og colombianske myndigheter kan bli undertegnet «om få timer».

____

Fakta om FARC-geriljaen:

 • Venstreorientert geriljabevegelse stiftet i 1964. Fullt navn er Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Colombias væpnede revolusjonære styrker).
 • Har på det meste hatt om lag 20.000 soldater under våpen, men i mars i fjor var anslaget færre enn 9.000 medlemmer.
 • Er blitt omtalt som den mektigste geriljagruppen på den vestlige halvkule.
 • De opprinnelige politiske målene dreide seg om jordreformer og sosial rettferdighet.
 • FARC har fått betydelige inntekter fra produksjon og smugling av kokain. Samtidig er gull blitt en stadig viktigere inntektskilde.
 • Geriljaen har gjennom årene bortført flere tusen personer. Mange av disse ble kidnappet for å inndrive løsepenger, eller de ble brukt som forhandlingskort.
 • FARC er blitt betydelig svekket de siste årene, og en rekke av gruppens ledere er blitt drept.

– I dag håper jeg å kunne komme med historisk svært viktige nyheter til landet, uttalte Santos under et utdanningsarrangement han gjestet onsdag morgen colombiansk tid.

Ifølge Santos er forhandlerne i ferd med å legge aller siste hånd på fredsavtalen, og at den er bare timer unna å bli undertegnet.

Forhandlere på regjeringssiden har tidligere opplyste til lokale medier at de mest krevende punktene nå er løst under den siste intensive runden med samtaler på Cuba forrige uke. En talsmann for FARC-geriljaen sier imidlertid at det fortsatt gjenstår flere detaljer i avtalen som partene må bli enige om.

Regjeringen publiserte tirsdag kveld et bilde av forhandlerne sittende smilende i en sirkel under overskriften «Dagen kommer. Vi er på vei til fred».

Etter det NTB erfarer skal avtalen underskrives i 19-tiden colombiansk tid onsdag, det vil si i 02-tiden natt til torsdag norsk tid.

Våpenhvile

Fredssamtalene mellom regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen har pågått på Cuba siden 2012, og Norge har spilt en viktig rolle som tilrettelegger under forhandlingene.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Santos overfor NTB onsdag ettermiddag.

Siden fredssamtalene ble innledet i 2012 har partene inngått en rekke delavtaler. Partene satte opprinnelig 23. mars 2016 som frist for å komme frem til en endelig avtale, men har fortsatt forhandlingene på overtid.

I begynnelsen av august i år ble partene enige om innføring av en våpenhvile.

Les også: Colombia ber FN påskynde overvåking av våpenhvile

På overtid

Dersom forhandlingspartene kommer til enighet, må avtalen først godkjennes i en folkeavstemning før den er gyldig. Men om forhandlerne klarer å komme til enighet, anses bare det som et enormt skritt i riktig retning for et land som har vært herjet av borgerkrig i over 50 år.

Minst 260.000 mennesker har blitt drept på grunn av konflikten, og minst 7 millioner mennesker har blitt flyktninger i eget land.

Dersom partene kommer til enighet, må Santos legge frem avtalen for kongressen og be den fastsette en dato for folkeavstemning. Ifølge meningsmålinger vil colombianerne trolig komme til å si ja til enhver avtale som blir inngått.

Den fremdeles ukjente avtaleteksten kan imidlertid inneholde overraskelser, og det er ventet at opposisjonen vil forsøke å vri folkeavstemningen til en avstemning over Santos videre skjebne som president. Santos oppslutning dalte til 21 prosent i mars, det laveste siden han overtok presidentvervet i 2010.

Det er også bekymring knyttet til valgdeltakelsen, fordi minst 13 prosent av velgerne, rundt 4,4 millioner velgere, må stemme ja til avtalen for at den skal kunne ratifiseres.

Les også: Domstol: Colombia skal stemme over fredsavtale

Bekymret for væpnede grupper

Etter at en avtale er undertegnet skal FARC starte å forflytte sine tropper til 31 soner fordelt over hele landet. Etter 90 dager skal de så begynne å overgi sine våpen til fredsobservatører fra FN.

Analytikere er imidlertid bekymret for at andre væpnede kriminelle grupper vil slåss seg imellom for å få kontroll over den lukrative narkotikahandelen som til nå har vært kontrollert av Farc-geriljaen.

Bakgrunn: Enighet om våpenhvile i Colombia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:22 Her angriper politiet fransk brannvesen18:50 WHO varsler nytt krisemøte: – Hele verden må være i beredskap nå18:40 Frp forbi Sp på ny måling18:37 EU-parlamentet sa ja til brexitavtale – Storbritannia ute om to dager18:28 Trump har signert ny handelsavtale med Mexico og Canada17:55 Bruno Fernandes klar for Manchester United17:20 Northugs hus på Byåsen til salgs17:13 Gro tok fatt dagens sosialdemokrater: – Finner ikke klimaløsningene i midten17:10 YLE: Kinesisk turist i Finland er smittet av Wuhan-viruset17:08 Rødt vil stoppe NorthConnect med hastevedtak16:40 Carl I. Hagens Nav-anmeldelse oversendt politiet16:39 Ikea stenger varehus i Kina – svensk UD vurderer evakuering15:46 BBC kutter 450 journaliststillinger15:26 Steinras førte til innstilte tog ved Bergen15:25 Budrunden i gang for Premier League, TV 2 kan bli utfordret14:52 Vått og vindfullt vær i vente14:50 Krekar varetektsfengslet i åtte nye uker14:43 Tyveribande reiste til Norge syv ganger – stjal for flere millioner14:08 Trump-plan vekker ingen jubel internasjonalt13:59 Steinmeier: Fortidas ondskap er tilbake13:27 NM i fare for Emil Iversen13:26 EU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17 Cowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35 Rösler overtar tysk bunnlag12:01 Tine tar opp kampen mot osteimport12:00 Avis: Haaland-klausulen er på 750 millioner kroner11:55 Radartrøbbel satte flytrafikken nord for Røros ut av spill11:47 Folkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45 Tottenham styrker midtbanen11:19 Niåring siktet for drapsforsøk i USA11:19 Mann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06 SV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06 Hvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18 SAS stopper ikke Kina-flygninger09:36 Snø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36 Færre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28 Første spørretime etter regjeringskrisen09:11 Nordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45 Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23 Flyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57 Medier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43 Høyere overskudd for Telenor07:32 Færre elever mobbes07:22 «Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00 To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53 Danmark truer EU med veto06:28 Forskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16 Bergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00 Dette skjer i dag06:00 Forsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51 Snøskred stenger E6 i Finnmark05:45 Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37 Apple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34 Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30 Dette skjedde i natt05:30 Pelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11 Høyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26 Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59 To til sykehus etter brann i Verdal03:58 Australske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Kraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar
Siste nytt
19:22VerdenHer angriper politiet fransk brannvesen18:50Helse og livsstilWHO varsler nytt krisemøte: – Hele verden må være i beredskap nå18:40PolitikkFrp forbi Sp på ny måling18:37VerdenEU-parlamentet sa ja til brexitavtale – Storbritannia ute om to dager18:28VerdenTrump har signert ny handelsavtale med Mexico og Canada17:55SportBruno Fernandes klar for Manchester United17:20PengerNorthugs hus på Byåsen til salgs17:13PolitikkGro tok fatt dagens sosialdemokrater: – Finner ikke klimaløsningene i midten17:10VerdenYLE: Kinesisk turist i Finland er smittet av Wuhan-viruset17:08PengerRødt vil stoppe NorthConnect med hastevedtak16:40NorgeCarl I. Hagens Nav-anmeldelse oversendt politiet16:39PengerIkea stenger varehus i Kina – svensk UD vurderer evakuering15:46KulturBBC kutter 450 journaliststillinger15:26NorgeSteinras førte til innstilte tog ved Bergen15:25SportBudrunden i gang for Premier League, TV 2 kan bli utfordret14:52NorgeVått og vindfullt vær i vente14:50NorgeKrekar varetektsfengslet i åtte nye uker14:43NorgeTyveribande reiste til Norge syv ganger – stjal for flere millioner14:08VerdenTrump-plan vekker ingen jubel internasjonalt13:59VerdenSteinmeier: Fortidas ondskap er tilbake13:27SportNM i fare for Emil Iversen13:26VerdenEU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17NorgeCowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35SportRösler overtar tysk bunnlag12:01PengerTine tar opp kampen mot osteimport12:00SportAvis: Haaland-klausulen er på 750 millioner kroner11:55NorgeRadartrøbbel satte flytrafikken nord for Røros ut av spill11:47Helse og livsstilFolkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45SportTottenham styrker midtbanen11:19VerdenNiåring siktet for drapsforsøk i USA11:19NorgeMann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06PolitikkSV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06NorgeHvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18ReiseSAS stopper ikke Kina-flygninger09:36SportSnø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36NorgeFærre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28PolitikkFørste spørretime etter regjeringskrisen09:11PengerNordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45NorgeGjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23ReiseFlyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57PolitikkMedier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43PengerHøyere overskudd for Telenor07:32NorgeFærre elever mobbes07:22Verden«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00NorgeTo av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53PengerDanmark truer EU med veto06:28Helse og livsstilForskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16NorgeBergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeForsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51NorgeSnøskred stenger E6 i Finnmark05:45PolitikkAp beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37PengerApple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34VerdenNorsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11PolitikkHøyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26NorgeNorge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59NorgeTo til sykehus etter brann i Verdal03:58VerdenAustralske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09PengerKraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18PolitikkPerus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus