Ordfører: Vil dere ta ansvar for å bombe Alta?

– Er dere villige til å ta ansvaret for å bombe Alta fra lufta, spurte Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap) da hun stilte til høring i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget onsdag sammen med blant andre fylkesrådsleder i Troms Cecilie Myrseth.
– Er dere villige til å ta ansvaret for å bombe Alta fra lufta, spurte Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap) da hun stilte til høring i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget onsdag sammen med blant andre fylkesrådsleder i Troms Cecilie Myrseth. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vil dere ta ansvaret for å bombe Alta fra luften? – spurte Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap) utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget under høringen om langtidsplanen for forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet var alvorlig ment, selv om det kan oppfattes retorisk, understreker Bremnes overfor NTB.

– Kystjegerkommandoen, som regjeringen nå med et pennestrøk vil legge ned, er best egnet til å ta denne typen oppdrag som å forsvare Alta ved et eventuelt angrep. Alternativet er å forsvare Alta med bomber fra fly. Og da er det relevant å spørre forsvarskomiteen om de er beredt til å ta det ansvaret, sier Bremnes.

Ment som vekker

Harstad-ordføreren sier at hun opplevde å få noen «aha-reaksjoner» fra et par av medlemmene i komiteen.

– Det var da også hensikten. Men det er helt reelt. Selv om risikoen for et angrep selvfølgelig er liten, så er det noe med å få dem til å våkne, ved å peke på konsekvensene ved å fjerne Kystjegerkommandoen fra nord, sier Bremnes til NTB.

Les også: Grande ble avslørt: Spiller Pokemon under Forsvarshøringen

Hun var del av delegasjonen på sju politikere fra Troms som sammen med rådgivere stablet på beina den største lokale delegasjonen under onsdagens høring.

Pokémon-forsvar

At Venstre-leder Trine Skei Grande tok seg tid til å spille Pokémon Go under høringen fikk utvilsomt mest oppmerksomhet i sosiale medier mens høringen pågikk.

– Noen av oss har hoder som lytter bedre når en kan gjøre noe hjernedødt ved siden av. Det er kommet fram mer oppsiktsvekkende ting under denne høringen enn dette, lød hennes forsvar.

Langtidsplanen som regjeringen la fram på siste arbeidsdag av vårsesjonen på Stortinget er et omfattende dokument som kort oppsummert handler om å fase ut elleve anlegg av varierende størrelse, slanke organisasjonen med 1.400 ansatte og frigjøre 40 milliarder kroner de neste 20 årene, samtidig som Forsvaret styrkes med 165 milliarder kroner på toppen av de planlagte tilleggsfinansieringene av nye kampfly.

Les også: Kolberg: – Frp skaper en underklasse

Nedleggelser

Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) sto i spissen for Troms-delegasjonen. Hun la vekt på at deres innspill til langtidsplanen er et resultat av faglige vurderinger, og ikke lokalpolitisk begrunnet.

Sentrale temaer under høringen var regjeringens forslag om å flytte helikopterbasen fra Bardufoss til Rygge og å legge ned flystasjonen på Andøya med flytting til Evenes, der flere av høringsinstansene tok til orde for delte løsninger.

Les også: Nå snur Norge - åpner EFTA-døra for Storbritannia

– Urealistisk

Leder i Befalets Fellesorganisasjon, Jens Jahren, ga politikerne en advarsel om at langtidsplanen kan være for optimistisk i anslagene over hvor mye det kan være mulig å hente i gevinst på effektiviserende tiltak.

– Vi mener at effektiviseringsgevinsten i langtidsplanen er urealistisk optimistisk, sa han.

Også de foreslåtte kuttene i antall stillinger tok BFO-lederen til orde mot.

– Personellreduksjoner på 1.400 i en allerede slank og lite robust struktur er noe vi vil advare kraftig mot. Det er en advarsel vi er veldig sterke på, lød hans melding til komiteen.

Les også: Nordmenn mener innvandring er en større utfordring enn klimaet

Personvernpolicy