Norsk ambassadør: – USA må ta tak i misnøye

Norges ambassadør til USA, Kåre Aas, mener mangelen på reallønnsvekst i USA er én av årsakene til at mange støtter opp om Republikanernes omstridte presidentkandidat Donald Trump.
Norges ambassadør til USA, Kåre Aas, mener mangelen på reallønnsvekst i USA er én av årsakene til at mange støtter opp om Republikanernes omstridte presidentkandidat Donald Trump. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Målinger tyder på at Donald Trump ikke vil vinne presidentvalget i USA. Men de misfornøyde velgerne han snakker for, må uansett bli hørt, mener Norges USA-ambassadør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en stor sannsynlighet for at Clinton vinner valget. Hun har en stor ledelse på meningsmålingene, både nasjonalt og i vippestatene. Målingene viser også at Trump sliter i flere av vippestatene, sier ambassadør Kåre Aas til NTB.

Han minner samtidig om at det er lenge til valget.

– Seks-syv uker i en valgkamp er lang tid, og i politikken er alt mulig. På valgdagen vil den internasjonale situasjonen være en del av bakteppet for velgerne. Dersom det skulle oppstå situasjoner som gjør at amerikanerne føler sin sikkerhet og sine interesser truet, vil bildet kunne bli annerledes.

Demokratenes Hillary Clinton har trolig sikret seg 272 valgmannsstemmer og republikaneren Trump 154, mens 112 er usikre, ifølge ferske tall fra RealClearPolitics. Det er disse valgmennene som velger USAs president.

Statistikkguru Nate Silver ga mandag Clinton en nesten 85 prosents sjanse for å vinne valget.

Les også: Michael Moore mener Trump aldri ønsket å bli president

Aktuelt: Mektige republikanere vinker farvel til Trump

Hvite, desillusjonerte menn

Trump har gjort seg til talsmann for amerikanere som føler seg oversett av den politiske eliten. Demokratenes Bernie Sanders, som presset Clinton uventet hardt i nominasjonskampen, målbar mange lignende frustrasjoner.

– Meningsmålinger viser at det er svært mange hvite menn som slutter opp om Trump. Det tror jeg har med å gjøre at Obama, selv om han løste finanskrisen, ikke har klart å gi amerikanere reallønnsvekst, samtidig som de har hatt utgifter til skolegang, helse og barnehager. Det gjør at det er en irritasjon over det politiske systemet, og Trump oppfattes som en som kan gjøre noe med det, sier Aas.

Les også: Brende: – Trumps utspill hører ikke hjemme i 21. århundre

Han møtte norske journalister hos Den norske Atlanterhavskomité mandag.

– Uansett hvem som vinner valget, må man ta tak i disse utfordringene. Hvis ikke vil misnøyen med politikere og det politiske systemet bare forsterkes. Vi har hørt fra både Trump og Clinton at de vil ta grep om dette.

Aas peker på at Trump har klart å mobilisere velgergrupper som tidligere ikke har vært politisk aktive.

– Mange er desillusjonerte, men mener at Trump kan endre det de oppfatter som manglende interesse fra Washington når det gjelder deres behov og interesser. De håper på en ny giv i amerikansk politikk og økonomi hvis Trump vinner.

Les også: DNB: Trump fremstår som en uegnet, sneversynt, uopplyst bølle

Ser utfordringer

Utenriksminister Børge Brende (H) sa nylig at Trumps uttalelser om kvinner og minoriteter ikke hører hjemme i det 21. århundre. Brende reagerer også på kommentarer fra Trump som han mener sår tvil om den kollektive solidariteten i NATO. På Stortinget har bare Frps Ulf Leirstein flagget støtte til Trump.

– Vi har merket oss Trumps uttalelser, både når det gjelder NATOs kollektive forsvarsforpliktelser og internasjonal handel. Dette er forskjellig fra den politikken tidligere amerikanske administrasjoner har ført i hele etterkrigstiden, og som vi har vært komfortable med. Det vil være utfordringen hvis denne politikken blir gjennomført, sier Aas.

– Dersom Clinton skulle bli valgt, får USA en president som Norge kjenner og en person vi har kjent gjennom mange år. Hun har forståelse for nordområdene og betydningen av de transatlantiske forbindelsene gjennom NATO-medlemskapet og andre forhold.

Les også:

Trump innrømmer for første gang at han kan feile

Trump beskylder Obama og Clinton for å ha «grunnlagt» IS

Personvernpolicy