Hollande, Merkel og Renzi samles ved graven

Tysklands statsminister Angela Merkel skal i løpet av få dager møte lederne fra 15 av medlemslandene i EU for å snakke om veien videre etter at Storbritannia går ut. Mandag ettermiddag starter maratonløpet med et minitoppmøte med Italias statsminister Matteo Renzi og Frankrikes president François Hollande på øya Ventotene utenfor Napoli. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel skal i løpet av få dager møte lederne fra 15 av medlemslandene i EU for å snakke om veien videre etter at Storbritannia går ut. Mandag ettermiddag starter maratonløpet med et minitoppmøte med Italias statsminister Matteo Renzi og Frankrikes president François Hollande på øya Ventotene utenfor Napoli. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

François Hollande, Angela Merkel og Matteo Renzi møtes til en ny runde med samtaler om veien videre for EU når britene går ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias statsminister Matteo Renzi har valgt øya Ventotene utenfor Napoli som sted for mandagens minitoppmøte mellom lederne i de tre største økonomiene i eurosonen. Der skal de besøke graven til Altiero Spinelli, som regnes som én av stamfedrene til ideen om et forent Europa.

Etter det symboltunge besøket fortsetter samtalene om bord i hangarskipet Garibaldi, som det siste året har spilt en viktig rolle i innsatsen for å stanse innvandringen til Europa over Middelhavet.

Les også: 2016 i rute til å bli flyktningkrisens dødeligste år

Problemer på hjemmebane

Det er andre gang Hollande, Merkel og Renzi møtes for å diskutere veien videre når Storbritannia går ut av EU. Det første møtet holdt de like før EUs toppmøte i Brussel i juni. De tre lederne har satt seg som mål å blåse nytt liv i EU-prosjektet. Men på hjemmebane utfordres de alle av partier som heller ønsker å bygge ned samarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Italia har Renzi varslet folkeavstemning om grunnlovsendringer som han mener vil gjøre landet lettere å styre. Opposisjonen mener på sin side at reformene vil uthule maktfordelingen i landet og mobiliserer nå kraftig mot Renzi, som har varslet at han vil gå av hvis han taper avstemningen. Samtidig vokser Femstjernersbevegelsen på gallupen. Det populistiske partiet har som mål å melde Italia ut av eurosonen. Men uansett hva som skjer i folkeavstemningen senere i høst, blir det ikke valg før i 2018, varslet Renzi søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Valgår blir sannhetens time for ytre høyre i Europa

Valg i vente

I Frankrike og Tyskland er det derimot valg allerede i 2017, med høyrepopulistiske partier på frammarsj i begge de to landene.

Frankrikes president François Hollande må nå bestemme seg for om han selv skal stille. Ifølge avisa Le Figaro vil han trolig ikke ta noen beslutning før mot slutten av året, når det er klart hvem motkandidatene blir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av de sterkeste utfordrerne er Marine Le Pen fra Nasjonal front. Hun har en oppslutning på mellom 25 og 30 prosent på gallupen og ligger dermed godt an til å gå videre til annen runde i presidentvalget. Ett av Le Pens valgløfter er en folkeavstemning om å ta også Frankrike ut av EU.

Samtidig trues de etablerte partiene i Tyskland av det EU-skeptiske og innvandringskritiske partiet AfD. Den første styrkeprøven kommer allerede i flere delstatsvalg i september, mens valget til nasjonalforsamling er neste høst.

Les også: Europabevegelsen med helomvending etter brexit

Samtalemaraton

De sterke høyrepopulistiske strømningene danner en viktig del av det politiske bakteppet når EUs ledere nå skal stake ut kursen videre. Målet er å «starte EU på nytt nedenfra», sier Renzi ifølge avisa Corriere della Sera.

Samtalene i Italia mandag er en del av forberedelsene til et uformelt toppmøte som skal holdes i Bratislava 16. september. Der samles de 27 medlemslandene som blir igjen i EU når Storbritannia går ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Wilders mener EU bør oppløses

For Tysklands statsminister Angela Merkel er mandagens møte i Italia bare starten på et ukelangt maraton der hun skal møte lederne fra 15 EU-land.

EU-president Donald Tusk har på sin side satt seg som mål å snakke med samtlige stat- og regjeringssjefer i EU før det uformelle toppmøtet.

Les også: Obama anbefaler norsk løsning etter brexit