Hareide krever flere kvoteflyktninger til Norge

KrF-leder Knut Arild Hareide på Kanalplassen i Arendal onsdag etetrmiddag.
KrF-leder Knut Arild Hareide på Kanalplassen i Arendal onsdag etetrmiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger, mener KrF-leder Knut Arild Hareide. Han krever at regjeringen prioriterer dette i statsbudsjettet, men regner ikke med støtte fra Fremskrittspartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alternativet er at flere av dem som trenger vår beskyttelse, prøver å komme seg hit på egenhånd og kanskje drukner i forsøket. Selv om ropene deres ikke høres så godt som før, er det vår oppgave å stille opp, sa Hareide i sin partiledertale under Arendalsuka onsdag.

KrF-lederen viser til at det lave antallet asylsøkere til Norge bør legge til rette for bevilgninger i statsbudsjettet.

– Regjeringen har i sine prognoser regnet med at 25.000 mennesker vil søke asyl i Norge i 2016. Halvveis i året kan vi telle snaut 1.500 asylsøkere. Kommunenes mottakskapasitet er på plass. Det betyr at vi kan åpne for et større antall kvoteflyktninger i høstens budsjett, sa han.

Hvor mange flere kvoteflyktninger Norge bør budsjettere med for neste år, vil ikke KrF-lederen si.

– Vi bør blant annet få innspill fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), sier Hareide til NTB.

Blankt nei fra Listhaug

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) avviser Hareides oppfordring blankt.

– Dette er ikke noe vi bør vurdere rett etter at vi har hatt en asylkrise i fjor høst hvor det kom over 31.000 asylsøkere. Norge tar allerede et stort ansvar når det gjelder mottak av kvoteflyktninger. Vi bør legge arbeidet i å hjelpe flest mulig – der flyktningene er, og det gjøres i nærområdene, sier Listhaug til Dagbladet.

Ikke over

Hareide innledet talen med å slå fast at årets sommer var sommeren da agurktiden aldri kom. Terrorangrep, brexit, kuppforsøk i Tyrkia og en «fryktskapende» amerikansk valgkamp ble brukt som eksempler.

– Så mye uro, bekymring og elendighet har det vært at mange ser ut til å ha glemt den store flyktningkrisen, framholdt KrF-lederen og viste til at den massive mediedekningen fra tidligere i år er blitt redusert til mindre notiser.

– Selv om Norge i mai i år bare fikk 195 asylsøkere, kom det nesten 20.000 over Middelhavet. Det er flere enn på samme tid i fjor. Likevel er det mange som sier at vi må bli enda strengere – som om det er i Norge det er flyktningkrise, sa Hareide.

Han viste til at antall asylsøkere til Norge ikke har vært lavere siden 1997.

Les også: Listhaug: – Lykkejegere har lite å tape

– Kan ikke sitte stille

KrF-lederen sier han ikke kan tolerere at grenser stenges når de mest sårbare trenger hjelp, som han uttrykker det.

– Vi kan ikke sitte stille og se på at tusenvis av mennesker drukner i Middelhavet, poengterer han.

Hareide har ingen oppskrift på hvordan han skal få regjeringspartiene med på forslaget, særlig gitt Fremskrittspartiets syn i asyl- og innvandringsdebatten.

– Jeg venter ingen jubel for forslaget hos Frp. Men så har jo partiet allerede meldt seg ut av den brede enigheten i dette spørsmålet. Spørsmålet om kvoteflyktningene må bringes inn som et element i budsjettforhandlingene, sier KrF-lederen.

Les også: Flyktninger bosettes i rekordantall

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus