Flere midlertidige etter endringer i arbeidsmiljøloven

På ett år har det blitt 19.000 flere midlertidige ansatte i Norge. Hovedorganisasjonen Unio legger deler av ansvaret på oppmykningen av arbeidsmiljøloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. juli 2015 ble arbeidsmiljøloven blant annet endret for å gjøre det enklere å ansette noen midlertidig. Siden den gang har det blitt 19.000 flere midlertidig ansatte, skriver Dagsavisen.

– Vi har lenge sett en tendens til at det blir flere midlertidig ansatte innen bransjer der det er stor usikkerhet framover. Jeg mener det er illevarslende når vi også ser økende grad av midlertidighet for yrkesgrupper vi vet det er et stort behov for framover, sier Ragnhild Lied, leder for hovedorganisasjonen Unio, og legger deler av ansvaret på oppmykningen av arbeidsmiljøloven.

Les også: LO spår dramatiske endringer i norsk arbeidsliv

Helse- og sosial

Størst økning er det innen personlig tjenesteyting samt overnattings- og serveringsvirksomhet, ifølge de siste tallene fra SSB. Helse- og sosialtjenester og undervisning er andre bransjer der antallet midlertidige har økt det siste året.

Unio-lederen frykter for rekrutteringen til yrkene med økende bruk av deltid. Arbeidspolitisk talsperson i Frp, Erlend Wiborg, sier han deler Unios bekymringer. Han legger til at regjeringen nå jobber for å stramme inn bruken av midlertidig ansatte i det offentlige.

Les også: – Syriske flyktninger kan få problemer med å få jobb

Fornøyd NHO

NHO mener de nye tallene viser en positiv utvikling.

– I det siste har titusenvis av folk mistet jobben. Vi tenker at ledigheten kanskje hadde vært enda høyere hvis muligheten til midlertidige ansettelser ikke hadde vært der. Bedriftene trenger den fleksibiliteten i usikre perioder, sier direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Svein Oppegaard.

Oppegaard understreker at hovedregelen fortsatt er fast jobb, men legger det til at det er bra at flere får muligheten til å sikre seg arbeidserfaring.

Totalt var der i 2. kvartal i år 218.000 midlertidig ansatte i Norge.

Personvernpolicy