Obama: – Dette valget handler om hvem vi er

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høstens valg i USA er ikke et vanlig valg mellom høyre og venstre, men om hvem amerikanere er, mener president Barack Obama og ber demokratene bære Hillary Clinton fram til seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med Bill Clinton, trengte også Obama noen minutter på å komme til orde, mens applausen og taktfaste rop av hans valgkampslagord runget ut i salen: «Yes we can! Yes we can! Yes we can!».

Han brukte blant annet talen sin på forklare hvorfor han mener årets presidentvalg handler om noe mer enn uenighet mellom de to store partiene i USA.

– Vi har vært uenige med republikanerne i mange tiår. Det er ikke noe problem, den uenigheten har bidratt til å drive landet fremover. Men det vi hørte i Cleveland forrige uke, var ikke republikansk, sa Obama på demokratenes landsmøte onsdag og viste til forrige ukes republikanske landsmøte.

Les også: Hillary Clinton: – For en ære

– Det var ikke konservativt, men dypt pessimistisk. Ingen løsninger ble foreslått, men det ble nøret opp under forakt, beskyldninger, sinne og hat. Det er ikke det Amerika jeg kjenner. Det Amerika jeg kjenner er fullt av mot, optimisme og oppfinnsomhet, sa Obama med klar adresse til Donald Trumps tale for en snau uke siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hillary Clinton har planer for å ta tak i det hun har hørt her og underveis i valgkampen. Det er det ledere gjør. Også er det Donald Trump ... The Donald er ikke egentlig en plan-fyr. Han er ikke noen fakta-fyr heller, sa Obama, og da publikum begynte å bue, vare beskjeden klar: «Dere skal ikke bue. Dere skal stemme!».

Les også: Hillary Clinton valgt til demokratenes presidentkandidat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye arbeid gjenstår

Men Obama brukte langt mer tid på å bygge opp Clinton enn å rive ned Trump. Han gikk også gjennom alt det han selv har oppnådd som president, både hjemme og ute.

– Helsetjenester er ikke lenger et privilegium for de få, men en rettighet for alle. Vi har gjort oss uavhengige av utenlandsk olje. Vi har kalt hjem flere soldater. Med diplomati har vi stanset Irans atomprogram, åpnet opp mot Cuba og brakt verdens nasjoner sammen om en ny klimaavtale, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter svært mange kriterier er landet sterkere og mer velstående enn for åtte år siden, men forandring tar tid. Alt kan ikke oppnås i løpet av én fireårsperiode eller ett presidentskap. Mye arbeid gjenstår for å hjelpe dem som trenger en jobb, en lønn de kan leve av, en vei ut av fattigdommen, en utdannelse og en pensjon. Vi trenger trygge gater og et rettferdig rettssystem, sa Obama.

Les også: Bill Clinton holdt tale som mulig «førsteherre»

Den best kvalifiserte

Han berømmet Clinton for hennes arbeidskapasitet og for å være den beste kandidaten til å ta overta stafettpinnen når han går av.

– Hun vet hva som står på spill. Hun holder hodet kaldt og behandler alle med respekt, og hun gir aldri opp, skrøt presidenten.

– Ingenting kan fullt ut forberede deg på det som kreves i Det ovale kontor. Før du har sittet ved det skrivebordet, aner du ikke hvordan det er å håndtere en global krise eller sende unge mennesker ut i krig. Men Hillary har vært der, hun har vært med på de avgjørelsene. Det har aldri vært noen – mann eller kvinne – som er så godt kvalifisert som henne til jobben som USAs president. Hun er klar til å være vår neste øverstkommanderende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For meg er valget åpenbart. La oss samle det beste i oss og velge Hillary Clinton til USAs neste president og vise verden at vi fortsatt tror på dette landet, avsluttet Obama til jubel og trampeklapp fra de mange tusen i landsmøtesalen.

Den jubelen bare økte da Clinton selv overraskende dukket opp og kom ut på scenen til ham.

Les også: Michelle Obama: – Vi må gjøre alt for å få Clinton valgt