Samarbeidspartiene går imot asyl-omkamp

INNSTRAMMING: Sylvi Listhaug (Frp) vil gå nye runder om innvandringspolitikken, men får ikke regjeringens støttespillere med seg.
INNSTRAMMING: Sylvi Listhaug (Frp) vil gå nye runder om innvandringspolitikken, men får ikke regjeringens støttespillere med seg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Oslo (NTB-Signe Rosenlund-Hauglid): Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) varslet tirsdag at asylinnstrammingene vedtatt i juni ikke er stramme nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun kort tid etter at Stortinget vedtok de omstridte asylinnstrammingene 10. juni, gikk innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ut i Dagbladet og sa at hun ønsker strengere tiltak for å hindre at flere søker asyl i Norge.

– Hun har nok arbeid på pulten sin fra før og bør konsentrere seg om det, sier næringspolitisk talskvinne Line Hjemdal (KrF) til NTB.

KrF, Venstre og Arbeiderpartiet mener Listhaug bør bruke tiden fremover på å effektivisere de punktene som nylig ble vedtatt, istedenfor å kjempe om nye tiltak.

– Angriper de mest sårbare

Listhaug uttalte til Dagbladet at det er «dumt for landet at vi ikke får strammet inn mer» og understreker at hun ønsker strengere vilkår for familiegjenforening og i regelverket for enslige mindreårige asylsøkere.

– Jeg biter meg merke i at hun retter seg mot de mest sårbare gruppene i samfunnet. Våre familier og våre barn. Listhaug kjenner Krfs hjertevarme for mindreårige, og vi er glade for å være et konstruktivt motparti til slik politikk, sier Hjemdal.

Samtidig har innvandringsministeren kritisert samarbeidspartiene for manglende kriseforståelse fordi antallet asylankomster var lavere enn på lenge da innstrammingene skulle vedtas. Hjemdal understreker at KrF er beredt til å endre politikk hvis det blir påkrevd, men ser ingen grunn til at de ferske vedtakene må endres med det første.

– Vi har sagt at vi skal ha en politikk som gir beskyttelse til de menneskene som trenger det. Så må vi jobbe på flere fronter så vi får mer rom i verden, slik at mennesker slipper å flykte, sier hun.

– Vi kan ikke bli en frihavn

Høyres innvandringspolitiske talskvinne, Ingjerd Schou, utelukker ikke at regjeringen må vurdere nye innstrammingstiltak.

– Vi har kommet et godt stykke på vei, men vi er veldig tydelige på at vi følger situasjonen nøye, spesielt hvordan Danmark og Sverige fører sin asylpolitikk, sier Schou til NTB.

Hun mener Ap også bør være opptatt av at Norge ikke fører en mildere asylpolitikk enn våre naboland, slik at vi blir en frihavn for flyktninger og asylsøkere. Integreringspolitisk talskvinne Eirin Sund i Ap omtaler Listhaugs utsagn som «spesielle» og vanskelige å forholde seg til.

– Vi følger tett med på situasjonen i verden og Europa. Hvis regjeringen kommer med konkrete forslag vil vi vurdere dem, men ikke når Listhaug bedriver politisk høyttenkning og skyggeboksing uten å komme med noe konkret. Vi driver med reell politikk, sier Sund til NTB.

Ser ingen grunn til omkamp

– Jeg ser ingen grunn til å foreta noen ytterligere innstramminger, det er kun få måneder siden vi vedtok de siste tiltakene, og at Listhaug ikke fikk det som hun ville skyldes utelukkende politisk amatørskap fra Frp, sier Venstres innvandringspolitiske talsmann, André N. Skjelstad, til NTB.

Han mener Listhaug bør konsentrere seg om å få ned saksbehandlingstiden i asylsaker istedenfor å kjempe for nye innstramminger.

– Hun bør jobbe med å effektivisere sin egen politikk. Asylpolitikken er strammere enn noensinne. Får Listhaug ned saksbehandlingstiden, vil også de som ikke har krav på opphold bli sendt ut tidligere, og dem vi tar inn kommer fortere inn i arbeidslivet og kan integreres i samfunnet, sier Skjelstad.

Personvernpolicy