Kolberg ber om forklaring fra næringsministeren

Næringsminister Monica Mæland (t.h.) kan ha vært inhabil da hun utnevnte tidligere kulturminister Thorhild Widvey som ny styreleder i Statkraft.
Næringsminister Monica Mæland (t.h.) kan ha vært inhabil da hun utnevnte tidligere kulturminister Thorhild Widvey som ny styreleder i Statkraft. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Kolberg (Ap) ber næringsminister Monica Mæland (H) forklare seg om utnevnelsen av partikollega og tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) som ny styreleder i Statkraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Begge bekrefter jo tydelig at de er nære venner, og da ville det vært det ryddige og riktige at statsråden sjekket sin habilitet, og tok saken med lovavdelingen, sier Kolberg, som er leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, til NRK.

For tre uker siden ble Olav Fjell erstattet av Widvey som styreleder for Statkraft. Ifølge NRK ønsket ikke Fjell selv å gå av. Til kanalen sier han at næringsministerens begrunnelse var at hun ønsket en styreleder med en «annen profil».

Fra 2013 og fram til jul var Mæland og Widvey regjeringskollegaer, men næringsministeren mener hun ikke var inhabil da Fjell ble erstattet.

Avviser inhabilitet

– Jeg har gjort vurderinger om habilitet sammen med medarbeidere i departementet. Ved tvil om denne vurderingen ville lovavdelingen i Justisdepartementet vært kontaktet. Det var det ikke i dette tilfellet, uttaler Mæland i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Giske grilles av opposisjonen, benekter å ha gjort noe galt

Statsråden mener hennes nære relasjon til Widvey ikke har vært i nærheten av å bryte forvaltningslovens regler for habilitet.

– Vi har et kollegaforhold og partitilknytning gjennom flere år, sier hun.

Ifølge Mæland sto alle styremedlemmene i Statkraft på valg.

– Det skjedde en rekke endringer i styret etter en helhetsvurdering, sier næringsministeren.

Widvey sier til NRK at hun og Mæland har fått et nært forhold etter mange år sammen i politikken.

Les også: Statkraft gir opp milliardprosjekt

Burde hatt habilitetsvurdering

Jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo er en av Norges fremste eksperter på statlig eierskap. Hun er kritisk til framgangsmåten i saken.

– Mæland burde absolutt sørget for en nærmere habilitetsvurdering før hun gjorde dette. Dersom hun og Widvey har et nært personlig forhold, vil jeg mene Mæland er inhabil og sannsynligvis ikke burde foretatt utnevnelsen, sier hun til NRK.