Cameron snart ute – May står klar

Theresa May blir onsdag Storbritannias 54. statsminister. Foto: Reuters / NTB scanpix
Theresa May blir onsdag Storbritannias 54. statsminister. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en siste spørretime preget av humor gjenstår kun én ting for statsminister David Cameron onsdag kveld – et møte hos dronningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ventet at Cameron vil dra til Buckingham Palace i 18-tiden onsdag for å søke formell avskjed hos dronningen etter seks år som statsminister. Der skal han anbefale regenten å invitere Theresa May til å danne ny regjering.

Kort tid etter vil May og hennes mann komme til slottet, der May får det formelle oppdraget av dronningen om å danne ny regjering. Det er den 13. britiske statsministeren dronning Elizabeth møter i sine over 60 år som dronning. Theresa May (59) var ikke engang født da dronningen inntok tronen i 1952.

Etter å ha fått oppdraget av dronningen, drar May til sitt nye hjem i statsministerboligen i Downing Street. Der skal hun holde sin første tale som Storbritannias 54. statsminister, og det er ventet at hun vil starte med å kunngjøre hvilke navn som vil utgjøre den indre sirkelen av ministre som blir hennes nærmeste medarbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Postene som utenriksminister, finansminister og innenriksminister er ventet umiddelbart, mens resten av kabalen kan komme i løpet av de neste dagene.

Flere kvinner

Det er ventet at Theresa May vil utnevne flere kvinner i sentrale posisjoner i sin nye regjering. Ifølge avisen The Guardian er May opptatt av at det skal være tilnærmet like mange kvinner som menn i regjeringen.

– Det var Theresa May som satte i gang kampanjen for å få valgt flere kvinner inn i Parlamentet, og hun har alltid ment at det burde være flere kvinner i sentrale posisjoner i regjeringen, sier en talskvinne for May.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Camerons siste regjering har det vært sju kvinner, det vil si nesten en tredel av regjeringen.

Cameron holdt onsdag sin siste spørretime som statsminister. Han måtte svare på spørsmål om både Irak-krigen, hjemløse, brexit og britisk økonomi, men seansen var først og fremst preget av mye humor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanen tro innledet Cameron med å redegjøre for dagens program.

– Med unntak av et møte med dronningen, er kalenderen for resten av dagen usedvanlig tynn, sa Cameron til stor latter.

Han gratulerte Theresa May, som blir den andre kvinnelige statsministeren i Storbritannias historie. Den første var Margaret Thatcher. Begge er fra det konservative partiet.

– Når det kommer til statsministere, er jeg stolt over å si at snart blir det 2-0, sa Cameron lattermildt til Labour-leder Jeremy Corbyn.

Den avtroppende statsministeren forlot salen til lang, stående applaus fra partifellene – og klappsalver også fra opposisjonen.

Utfordringer

For Theresa May står utfordringene i kø når hun overtar som statsminister. Først venter brexit. Men også økonomien trenger en stø hånd.

– Brexit er brexit, har May sagt og dermed gjort det klart at hun akter å følge flertallet i folkeavstemningen og melde Storbritannia ut av EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig må May forholde seg til stor økonomisk turbulens på hjemmebane som følge av skilsmissen med EU. Britene sliter samtidig med store budsjettunderskudd, og avtroppende finansminister George Osborne advarer allerede om at de trolig må gå bort fra målet om overskudd fra 2020 igjen.

På toppen får May også oppgaven med å holde Storbritannia samlet.

Skottene stemte for å bli i EU og snakker allerede om ønsket om ny folkeavstemning om selvstendighet.