Meny

Slovakia er EU-presidentskap fra 1. juli:

EU-ledelsen anklaget for skattesvindel

HER ER EU-PRESIDENTEN: Slovakias statsminister Robert Fico (til venstre) og hans innenriksminister Robert Kalinak sliter med skattesvik-anklager og mistillitsforslag på hjemmebane. Foto: Statsministerens kontor, Slovakia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Slovakias statsminister Robert Fico la fram prioriteringene for halvåret han skal lede EU, behandlet parlamentet i Bratislava et mistillitsforslag mot ham.

Idet Slovakia overtok det halvårlige presidentskapet i EU 1. juli, krevde demonstranter i gatene i hovedstaden Bratislava statsminister Robert Ficos og innenriksminister Rober Kalinaks avgang, skriver euobserver.

Bakgrunnen er anklager om at de er involvert i en skattesvik-skandale.

Samme dag Fico 6. juli redegjorde i Strasbourg for Slovakias prioriteringer for EU kommende halvår, skulle parlamentet i Bratislava behandle et mistillitsforslag mot ham. Mistillitsdebatten ble utsatt av formelle grunner.

Etterpå forlangte Fico at opposisjonen måtte slutte å skade EU-presidentskapet.

Les også:   Robert Fico ville ha ekstraordinært EU-møte om overgrepene i Köln

Leier luksusleilighet av mistenkt

Opposisjonen anklager innenriksminister Kalinak for å ha forretningsforbindelser med den skattesvik-mistenkte næringslivsmannen Ladislav Basternak.

Ifølge anklagene har Kalinak unnlatt å etterforske Basternaks skattesak. Fico sier, i motsetning til to parlamentarikere fra hans eget parti Smer-SD, at det ikke er noen grunn til å sparke Kalinak.

Statsministeren bor selv i en luksusleilighet som er eid av Basternak.

–  Hvis det blir bevist at eieren av min leilighet er kriminell, vil jeg umiddelbart forlate den, sa Fico i en TV-debatt, melder euobserver.

Statsministeren som nå er en av EUs presidenter, la til at han ikke akter å forlate eiendommen bare fordi folk avholder protestdemonstrasjoner under vinduene hans.

Les også:   Slovakia stemte nei til fordeling av flyktninger

Ekte og falskt EU-presidentskap

Slovakias hjemmeside på internett for EU-presidentskapet blir for øvrig etterliknet av aktivister som har satt opp en falsk, slovakisk EU-presidentskapsside.

Den omtaler korrupsjon og en rekke andre forhold og slår også tilbake mot Ficos anklager mot opposisjonen.

– Slovakiske medier og opposisjon truer det europeiske presidentskapet, sa Robert Fico under en TV-debatt lørdag 2. juli.

– Disse ordene kommer fra munnen til en mann som for fire måneder siden spådde en mulig kollaps for EU, svarer aktivistene på den falske siden.

Det er første gang Slovakia innehar EU-formannskapet. Statsminister Fico har vært kontroversiell i EU, med sterk motstand mot felles flyktningepolitikk og uttalelser om at han ikke ønsker muslimer i Slovakia.

Les også:   Robert Fico: – Sanksjonene mot Russland er meningsløse

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus