Filippinene: – Vi deler gjerne havet med Kina

STRID I SØR-KINAHAVET: Kinesiske soldater patruljerer på Woody-øya i et omstridt område av Sør-Kinahavet. Kina vil ikke godta at en voldgiftsdomstol i Haag skal trekke grensene mellom kinesiske og filippinske havområder.
STRID I SØR-KINAHAVET: Kinesiske soldater patruljerer på Woody-øya i et omstridt område av Sør-Kinahavet. Kina vil ikke godta at en voldgiftsdomstol i Haag skal trekke grensene mellom kinesiske og filippinske havområder. Foto: China Stringer Network / Reuters/NTB scanpix

Den filippinske regjeringen sier seg villig til å dele naturressursene i omstridte områder av Sør-Kinahavet med Kina. Utspillet kommer få dager før en internasjonal domstol skal ta stilling i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Perfecto Yasay opplyste fredag at regjeringen håper å komme raskt i gang med direkte samtaler med Kina etter tirsdagens kjennelse i den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag.

Forhandlingene skal handle om felles utnyttelse av naturgassreserver og fiskeriområder innenfor Filippinenes territorialfarvann, ifølge Yasay.

Les også: Kina blåser i internasjonal domstol

– Vi kan til og med ha som målsetting å se hvordan vi i fellesskap kan utforske dette territoriet, hvordan det kan benyttes og gi gjensidig nytte ved å bruke ressursene i denne spesielle økonomiske sonen med overlappende krav, sier Yasay i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Det er Filippinene som har klaget Kina inn for voldgiftsdomstolen, noe som har provosert kineserne kraftig. Kina har varslet at landet ikke kommer til å ta noe hensyn hva domstolen i Haag måtte mene om de omstridte farvannene.

Les også: Kina toner ned krigsretorikk

Tidligere i år ble imidlertid Rodrigo Duterte valgt til Filippinenes nye president. Han har en mer forsonende holdning til Kina, samtidig som han er mer kritisk til USA enn sin forgjenger Benigno Aquino.

Ifølge analytikere står Duterte overfor et dilemma når det gjelder hvorvidt han bør opprettholde og styrke alliansen med USA eller reparere forholdet til Kina.

Les også: Duterte oppfordrer til drap på narkomane

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus