Østerrikes president går av

President Heinz Fischer går av etter tolv år. Foto: Heinz-Peter Bader (Reuters / NTB scanpix)
President Heinz Fischer går av etter tolv år. Foto: Heinz-Peter Bader (Reuters / NTB scanpix)

Den østerrikske presidenten, Heinz Fischer, går av etter tolv år, uten noen erstatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heinz Fischer gikk av etter sin andre periode som president fredag, men hvem som blir hans arvtaker, er fortsatt uvisst ettersom det østerrikske presidentvalget ble erklært ugyldig.

Frem til det nye valget 22. oktober vil de tre presidentene i nasjonalforsamlingen i Østerrike steppe inn som midlertidige statsoverhoder.

Les også: Presidentvalget i Østerrike annulleres

I sin avskjedstale til nasjonalforsamlingen advarte den 77 år gamle avtroppende presidenten mot populisme og fremmedfrykt.

– Vår flyktningpolitikk må bære preg av både rasjonalitet og medmenneskelighet. Å føre en politikk uten dette vil ikke være tilstrekkelig, sa Fischer.

I mai vant den uavhengige kandidaten Alexander Van der Bellen (72) presidentvalget i Østerrike. Bare 31.000 stemmer skilte ham og Norbert Hofer, som representerer det høyrepopulistiske paritet FPÖ.

Les også: Høyrepopulist kan få ny sjanse i Østerrike

45 år gamle Hofer er våpenentusiast, EU-skeptiker og kritisk til innvandring. Han er utdannet flyingeniør, men gikk inn i politikken etter en kort karriere i det nå nedlagte flyselskapet Lauda Air Line.

Van der Bellen er pensjonert økonomiprofessor og tidligere partileder for De grønne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus