Solberg føler ikke press fra amerikanerne

<p>Statsminister Erna Solberg (H) var tidligere denne uken på besøk ved Forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen. Fredag og lørdag deltar hun på NATOs toppmøte i Warszawa i Polen. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)</p>
Statsminister Erna Solberg (H) var tidligere denne uken på besøk ved Forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen. Fredag og lørdag deltar hun på NATOs toppmøte i Warszawa i Polen. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

USA presser knallhardt på for å få europeiske allierte til å øke forsvarsbudsjettene. Men presset er ikke i første rekke myntet på Norge, mener statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Solberg er det ingen tvil om at amerikanerne er opptatt av å få europeiske land til å ta en større del av byrden i NATO. Men selv mener hun Norge får mest ros fra USAs side.

– Vi vet at det ikke er Norge som står øverst på listen over hvem som må løfte forsvarsutgiftene sine i NATO, heller ikke fra amerikanernes side. Jeg opplever omtrent ikke spørsmål om det, sier Solberg til NTB.

Les også: Finland og Sverige nøler seg stadig nærmere NATO

Ifølge henne vet amerikanske politikere at Norge bidrar mye.

– Det er viktig å huske at vi er det landet i Europa som har høyest forsvarsutgifter per capita. Det er ikke så rart, ettersom vi er et stort land med en liten befolkning. For å forsvare oss må vi bruke mye penger på det, sier Solberg.

USAs krav om større forsvarsinvesteringer i Europa har preget oppkjøringen til NATOs toppmøte i Polen denne uka. Kravet er at europeerne må gjøre mer for å nå målet som ble satt i Wales i 2014 om at alle land i alliansen innen 2024 skal bruke minst 2 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvar. I dag ligger andelen i Norge på rundt 1,5 prosent. Den ventes å øke noe de kommende årene.

Les også: Stoltenberg: Jobber fortsatt for Russland-møte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus