Kvinnelig statsministerduell i Storbritannia

<p>De gjenværende partilederkandidatene i Det konservative partiet (f.v.): Theresa May, Andrea Leadsom. Michael Gove (t.h.) ble stemt ut torsdag.</p>
De gjenværende partilederkandidatene i Det konservative partiet (f.v.): Theresa May, Andrea Leadsom. Michael Gove (t.h.) ble stemt ut torsdag. Foto: NTB scanpix

Theresa May og Andrea Leadsom står igjen som lederkandidater i Storbritannias konservative parti etter at Michael Gove røk ut i torsdagens avstemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed ligger det an til at Storbritannia vil få sin første kvinnelige statsminister siden Margaret Thatcher.

De om lag 150.000 partimedlemmene skal velge sin nye partileder mellom de to kandidatene i den siste avstemningen 9. september.

199 stemmer

Innenriksminister Theresa May ledet klart under avstemningen tirsdag med 199 stemmer. Leadsom fikk 84 stemmer, mens Michael Gove fikk kun 46 stemmer, og røk dermed ut av lederstriden.

May er favoritt til å vinne ledervalget og overta som statsminister etter David Cameron. Hun vant også suverent den første avstemningen som ble holdt tirsdag.

Tidligere denne uken har Liam Fox røket ut av lederkampen etter at han havnet på siste plass under avstemningen tirsdag, og Stephen Crabb fordi han trakk seg. Begge har erklært sin støtte til Theresa May.

Splittelse i partiet

Til BBC fastslår Crabb at det konservative partiet er dypt splittet slik også Storbritannia er et dypt splittet land. Han mener Theresa May er den eneste som kan samle både partiet og Storbritannia og gir henne derfor sin «helhjertede støtte».

I begge de britiske partiene er lederstriden i gang for fullt etter folkeavstemningen om EU for snart to uker siden. Etter at det ble kjent at Storbritannia stemte for å melde seg ut av EU, trakk statsminister David Cameron seg. Innenriksminister Theresa May, som var imot brexit, seiler opp som klar favoritt til å overta, etter at Boris Johnson valgte å ikke stille da justisminister overrasker alle ved å vende ham ryggen og lansere seg selv som kandidat.

Nå vil Theresa May og Andrea Leadsom drive valgkamp fram til september, og det blir opp til partiets medlemmer rundt omkring i landet å avgjøre hvem som skal lede partiet og bli landets nye statsminister.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus