Kutt i Barentssekretariatet:Barentssekretariatet reduserer urfolks-satsingen

BARENTSSEKRETARIATET: Organet som skal fremme samarbeid over landegrensene i en region med stor samisk befolkning, må kutte i sin urfolks-stab.
BARENTSSEKRETARIATET: Organet som skal fremme samarbeid over landegrensene i en region med stor samisk befolkning, må kutte i sin urfolks-stab. Foto: Barentssekretariatet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidet med urfolksspørsmål er nedprioritert i Barentssekretariatet etter et kutt på 2,5 millioner kroner fra Utenriksdepartementet. – Svært uheldig i tider med kalde politiske vinder i Russland, mener sametingstopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er Barentssekretariatet:

OPPGAVENE: Barentssekretariatet skal gjøre det så enkelt som mulig å igangsette norsk-russiske samarbeidsprosjekter.

Sekretariatets hovedoppgave kan deles i to. De skal forvalte prosjektmidler fra Utenriksdepartementet på en god måte, og skal virke som kompetansesenter på norsk-russiske forhold og gjøre kjent hvilke muligheter og utfordringer som finnes innenfor Barentssamarbeidet.

PENGENE: Barentssekretariatet får hvert år 30 millioner kroner fra Utenriksdepartementet som skal fordeles til norsk-russiske samarbeidsprosjekter.

FOLK-TIL-FOLK: Grunnpilaren i Barentssamarbeidet er folk-til-folk- prosjekter. Det er samarbeid mellom folk fra alle samfunnslag i for eksempel skoler, kommunal sektor, idrettsliv, organisasjonsliv, kulturinstitusjoner, næringsliv. Ja, nær sagt alle deler av det nordnorske og nordvestrussiske samfunnet som ønsker å styrke båndene til våre russiske naboer i øst.

Kilde: barents.no

Utenriksdepartementet har vedtatt å kutte midlene til drift av Barentssekretariatet med 2,5 millioner kroner.

Det skjer kort etter at medarbeiderne som lagde det velrennomerte nettstedet Barents Observer for Barentssekretariatet, trakk seg ut.

Til sammen betyr det at arbeidet med urfolksarbeid i samarbeidsregionen med samer både på norsk og russisk side, blir nedprioritert.

– Nedprioriteringen er svært beklagelig fordi urfolkssatsinga til Barentssekretariatet har vært en av de vellykkede områdene de har arbeidet på, sier Henrik Olsen i Sametingsrådet til ABC Nyheter.

– Det er uheldig ikke minst for urfolk i Russland, men også samer i Norge, som har hatt stort utbytte av kapasitetsbygging og nettverksbygging som Barentssekretariatet har stått bak, legger han til.

Les også: Redaktøren for BarentsObserver sparket på dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varslet forgjeves

I juni varslet konstituert leder for Barentssekretariatet, Anne-Cathrine Larsen, Utenriksdepartementet om hva som var i ferd med å skje:

At den ansvarlige for urfolksarbeid måtte omprioriteres til kommunikasjon etter at Barents Observer trakk seg ut, og at det ikke var midler til å erstatte vedkommende på urfolksposten.

«Vår urfolksrådgiver har fått et overordnet ansvar for kommunikasjonsarbeidet, noe som har medført at arbeidet med urfolkssaker må nedprioriteres.», skrev hun før et møte med Utenriksdepartementet 14. juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utenriksdepartementet fastholder reduksjonen på 2,5 millioner kroner. Vi prøver å løse oppgavene best mulig, men må omdisponere ressursene når vi får et såpass stort nedtrekk, sier Larsen til ABC Nyheter etter møtet med departementet.

– Betyr det at arbeidet med urfolksspørsmål i Barentssekretariatet er nedprioritert, slik du varslet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi prøver å ikke nedprioritere det, men personen som var dedikert til å drive med urfolksspørsmål, har nå fått informasjon som hovedoppgave. Når vi har 2,5 millioner kroner mindre av en opprinnelig sum på 13,8, får vi ikke gjort en like kraftfull satsing. Men vi gjør så godt vi kan innenfor rammene vi har til rådighet, svarer Larsen.

Hun påpeker at avtalen mellom UD og Barentssekretariatet også innebærer å drive informasjons- og kunnskapsformidling.

Barentssekretariatet har oppgradert sin nettside og nettstedet Patchwork Barents, som tilbyr et vell av opplysninger om regionen.

Motvekt i kalde vinder

Henrik Olsen i Sametingsrådet påpeker at nedtrappingen av urfolksarbeidet skjer i en periode da den politiske situasjonen i Russland gjør også urfolk til en utsatt gruppe.

Putin-regimet slår ned på frivillige organisasjoners samarbeid med utenlandske partnere.

– Da trengs Barentssekretariatet, også til det ikke-politiske, mer «ufarlige» kultursamarbeidet. Det er viktig å opprettholde i en tid med overordnede kalde, politiske vinder, sier Olsen.

Les også: Barth Eide urolig for folkelige organisasjoner i Russland