Knusende rapport om Blair's Irak-krig:Tony Blair sørger, beklager og unnskylder Irak-krigen - og står ved den

– Jeg uttrykker mer sorg, beklagelse og unnskyldning enn dere noen kan kan vite eller tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa forhenværende statsminister Tony Blair som i sin tid sa ja til å gå til krig mot Saddam Hussains Irak sammen med USA, etter at han i dag fikk knusende kritikk da den såkalte Chilcot-rapporten ble lagt fram.

Men tro ikke at han mener beslutningen var feil den gangen:

Blair vil likevel ikke være ved at han den gang gjorde noe galt ved å ta et vanskelig valg om krigen, går det fram av pressekonferansen han holdt onsdag ettermiddag.

Les også: Knusende kritikk mot britenes involvering i Irak-krigen

Ville gjort det samme igjen

– Det er forskjell på å skrive en rapport, og det å ta beslutninger. Hvis folk mener avgjørelsen var gal, må de ta stilling til at resultatet kunne bli at Irak nå var like ille som Syria, sa Blair da han ble utfordret av journalistene.

– Jeg forstår all kritikken mot prosessen i rapporten, men hva forteller da denne rapporten om hvordan Storbritannia skal bekjempe terrorisme?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva i all verden er det da du unnskylder deg for? ble han spurt.

– Jeg anerkjenner feilene i planleggingen og aksepterer fullt ansvar for dem. Men det er ikke i motstrid til å si at det var en riktig avgjørelse.

– Om jeg var i samme situasjon og hadde samme informasjon som da, ville jeg tatt samme beslutning. Men jeg vet folk vil at jeg skal gå ett skritt lenger og si at jeg vil unnskylde meg for å ha tatt den beslutningen. Det vil jeg ikke, slår Blair fast.

– Ikke én dag i mitt liv uten

Blair aksepterer at det var feil i den amerikanske planleggingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men til dags dato har de heller ikke funnet noe alternativ til å møte terroristene, sa han.

– Jeg tror jeg tok den rette beslutningen og at det gjorde verden tryggere, sa Blair da han ble spurt om han kunne se familiene til døde soldater i øynene, og si at han står ved sin beslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva ville resultatet vært om vi hadde tatt motsatt beslutning? parerte han.

– Tilstanden i Irak i dag er fortsatt preget av krig. Hvis vi hadde satset på at også irakerne lagde sin egne arabiske vår, ville resultatet neppe vært bedre i dag.

Tross alt er det en regjering i Irak i dag som bekjemper terrorisme og er velkommen i Det hvite hus og regjeringer verden over, sa Blair.

Eks-ministeren oppsummerte at i vår usikre verden er alle beslutninger usikre.

– Det eneste en beslutningstaker kan gjøre, er å fatte beslutninger etter sin beste overbevisning, slik jeg gjorde.

– Det blir ikke én dag i mitt liv da jeg ikke vil leve gjennom og tenke over igjen beslutningen om Irak, sa Blair.

– De døde ikke forgjeves

En journalist spurte hva Blair syns om at flere etterlatte etter britiske soldater som ble drept i Irak, vil gå til sivilt søksmål mot ham etter den knusende rapporten som ble lagt fram av Sir John Chilkot i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forstår deres sorg og sinne. Men prøv å forstå hvorfor jeg tok beslutningen. De som mistet livet eller ble såret, gjorde det ikke forgjeves. De kjempet mot terrorismen vi fortsatt kjemper mot, svarte han.

Blair tok også fatt i påstander som har kommet opp om at det ville vært bedre å la diktatorene få beholde makten fordi vi da får stabilitet.

– Men det var ingen stabilitet for kurderne. Og for det andre: Den arabiske våren viste at stabiliteten ikke ville vare, mener Blair om det.

Artikkelen er oppdatert