Meny

– Uansvarlige å vite om dette uten å gripe inn!

Janne Raanes fra Redd Barna talte under demonstrasjonen der PRESS- Redd Barna Ungdom protesterer mot tvangsutsendelse av asylbarn utenfor Oslo domkirke tidligere i år. Nå mener hun vi har hørt nok historier om barn som forsvinner i Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redd Barna krever umiddelbar handling fra regjeringen etter ABC Nyheter sine avsløringer.

– Det som skjer bryter med internasjonale konvensjoner. Det er uansvarlig av sentrale myndigheter å vite om dette uten å bryte inn, sier Janne Raanes i Redd Barna til ABC Nyheter.

Etter avsløringene om titalls asylbarn som er blitt plukket opp av ukjente da de ankom Oslo i fjor, har det ikke stått på reaksjonene.

SV krever øyeblikkelig svar fra Anders Anundsen (Frp), og viser det seg at justisministeren har kjent til forholdene vil partiet vurdere mistillit.

Støttepartiet KrF mener avsløringene om at Utlendingsdirektoratet og Politidirektoratet har kjent til nyankomne mindreårige barn er blitt rekruttert til ulike typer arbeid inkludert kriminell virksomhet, er «rystende». Partiet krever at Anundsen svarer for seg.

Raanes, som leder Norgesprogrammet i Redd Barna, er opprørt.

– Hvor mange ganger må vi høre slike historier før det skjer ting? Historien er ikke overraskende, men det bekrefter et bilde av rapporten vi nylig ga ut, sier Raanes.

Dette er saken: Titalls asylbarn plukket opp av ukjente «onkler»

Redd Barna advarte i rapport

I en rapporten Redd Barna publiserte i år kommer det frem at mindreårige barn i Norge er utsatt for menneskehandel.

Rapporten «De sa du må» er skrevet av forskerne Hilde Lidén fra Institutt for samfunnsforskning og Cathrine Holst Salvesen, på oppdrag fra organisasjonen.

– Avsløringene bekrefter at barn er brikker i organisert kriminalitet, og at noen av dem er offer for menneskehandel. Dette skjer i Norge. Det som opprører meg er at man nesten ser igjennom fingrene fordi vi ikke har en tydelig ansvarsfordeling. Det er for mange kokker og lite handling, sier Raanes som er tydelig opprørt.

– Man kan spekulere, men jeg er redd at siden det er snakk om utenlandske barn, så gjør vi ikke nok. Vi er i en tid hvor myndighetene er sterkt opptatt av å sende barn ut av landet. De burde vært like opptatt av å gi sårbare barn trygghet.

Les også: Få oppsummering av saken og reaksjonene her

– Utnytting av verste sort

I rapporten fra Redd Barna med navn «De sa du må» kommer det frem at nyankomne mindreårige i Norge selger dop og seksuelle tjenester.

– Det er uansvarlig å vite om dette uten å gripe inn. Det er utnytting av verste sort, voksne tjener penger på at de selger dop eller kroppen sin.

– Jeg nekter å tro at vi hadde akseptert dette hvis vi hadde snakket om våre «egne norske barn», fremhever Raanes. Hun mener vi må slutte å omtale barna som migranter eller asylsøkere.

– Begynn å se dem som barn og se hvor redd de er. Det er en ansvarlig minister nødt til gå gjøre. Tidligere i år skrev ABC Nyheter om mangelfull etterforskning av forsvunne asylbarn.

Les også: Frp-Leirstein vil ha lukkede mottak for asylbarn og full grensekontroll

Les saken: Liten kontroll over letingen etter forsvunne asylbarn

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus