Meny

Støttepartiene krever svar fra Anundsen om «rystende avsløringer»

Stortingsrepresentant Anders Tyvand synes saken er ubegripelig. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er er rystende avsløringer, sier stortingspolitiker Anders Tyvand (KrF) om ABC Nyheters avsløringer om barn som ender i hendene på kriminelle. Nå krever regjeringens støttepartier svar fra justisministeren.

Venstre og KrF reagerer på ABC Nyheters avsløringer av politiet kjente til at titalls asylbarn bare forsvant eller ble plukket opp da de kom til Oslo.

– Dette er rystende avsløringer, og hvis det er riktig at politiet har vært kjent med hvordan dette har foregått uten å gripe inn, så er det sterkt kritikkverdig, sier Anders Tyvand (KrF).

– Fullstendig uakseptabelt at disse barna neglisjeres og havner i hendene på kriminelle, sier Ketil Kjenseth, stortingspolitiker for Venstre i Helse og omsorgskomiteen.

Bakgrunn: Titalls asylbarn plukket opp av ukjente

– Venstre har i Stortinget vært tydelige på at vi har et spesielt ansvar for barn på flukt som kommer alene. Dette er de mest sårbare, da de ikke har noen andre å beskytte seg mens de er her. Det har blitt fattet flertallsvedtak i Stortinget at barn som forsvinner fra mottak må bli gjenstand for etterforsking, sier Kjenseth.

Også SV har reagert på opplysningene som de mener kan føre til et mistillitsforslag mot justisministeren.

Krever svar

– Barn som utsettes for menneskehandel eller rekrutteres inn i kriminalitet er et problem som må tas på ytterste alvor. Her er det snakk om uvisse menneskeskjebner, og det er grunn til å frykte at barna ender i hendene på kriminelle bander, sier KrFs Tyvand til ABC Nyheter.

KrF vil nå kreve svar fra justisminister Andersen Anundsen (FrP).

– Jeg forventer at justisministeren vil bringe klarhet rundt hva som egentlig har foregått, og hvordan dette skal håndteres fremover, sier Tyvand.

Venstre fikk i integreringsforliket med regjerinmgen også gjennomslag for følgende:
«Sikre at saker hvor barn forsvinner fra mottak prioriteres på linje med andre forsvinningssaker og iverksette forebyggende tiltak for å unngå at barn havner i kriminelle miljøer eller blir utsatt for menneskehandel. Stortinget viser i den forbindelse til den varslede handlingsplanen mot menneskehandel.»

Les også: Liten kontroll over letingen etter forsvunne asylbarn

Politiet er kjent med situasjonen

ABC Nyheter har fått innsyn i dokumenter som viser at Utlendingsdirektoratet har varslet Politidirektoratet om saken. Politidirektoratet bekrefter i et svar 8. desember at de har «merket seg ... at nyankomne mindreårige blir rekruttert til ulike typer arbeid, samt til kriminell virksomhet som narkotikahandel».

Senere anbefalte Politiets Utlendingsenhet at det stasjoneres politi permanent ved både Oslo S og Bussterminalen. Men ingenting ble gjort vinteren 2015 for å stanse den mistenkte menneskehandelen.

Tyvand mener det er ubegripelig at Utlendingsdirektoratet har varslet Politidirektoratet om dette, og at politiet egen utlendingsenhet har gitt anbefalinger som ikke har blitt fulgt opp.

– Kan ikke leve med dette

– Vi kan ikke leve at barn som kommer til Norge havner i klørne på kriminelle. Derfor må innsatsen mot menneskehandel trappes kraftig opp. KrF har fått gjennomslag i Stortinget for at det skal opprettes team mot menneskehandel som kan oppdage ofre og forhindre at barn blir ofre for menneskehandel eller rekruttert til kriminelle miljøer, og jeg forventer at regjeringen følger opp dette så raskt som overhodet mulig, sier KrF-politikeren.

SV har også kraftig reagert på ABC Nyheters sin avsløring. Har Anundsen og regjeringen visst om bortføringene uten å informere Stortinget og innføre nødvendige tiltak, vil de vurdere mistillit.

Les saken: – Har Anundsen visst om dette, må mistillit vurderes

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus