Meny

FNs menneskerettighetsekspert:

Hets mot eldre i Brexit-debatten bryter menneskerettigheter

FORSKJELL PÅ FOLK? Opptellingen av stemmer etter britenes folkeavstemning om EU-medlemskap 23. juni. Noen mente at de eldre ikke burde få stemme. Foto: Paul Faith / AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-ekspert på eldre menneskers menneskerettigheter beklager bølgen av utfall mot eldre i kjølvannet av britenes folkeavstemning om Brexit - utmelding av EU.

– De unge stemte for sin framtid, likevel ble den tatt fra dem.

Slik uttrykte lederen for de britiske liberaldemokratene Tim Farron seg, etter at flertallet i folkeavstemningen 23. juni vedtok å melde Storbritannia ut av EU.

Utsagnet føyde seg inn i en bølge av protester mot at de eldre velgerne sikret flertall for utmelding av EU – stikk i strid med hva flertallet av de unge ønsket seg.

– I den britiske brexit-avstemningen var det gamlingene som fratok ungdommen kontrollen over sin egen fremtid, sa Venstre-leder Trine Skei Grande her hjemme til VG.

I debatten etter Brexit har det til og med kommet forslag om at eldre ikke bør få stemme i slike folkeavstemninger.

Saken var at 73 prosent av velgerne mellom 18 og 24 år ifølge meningsmålingsinstituttet Lord Aschcroft Polls stemte for å forbli i EU. Men de over 45 gikk inn for å forlate EU og lyktes å få flertall.

Det skyldtes ikke minst at bare 36 prosent av de yngre møtte opp og stemte, mot minst 75 prosent av dem over 45.

Les også: Over to millioner briter vil ha EU-omkamp

– Roten til utstøting av eldre

Nå rykker eksperten for eldres menneskerettigheter ved FNs høykommisser for menneskerettigheter, Rosa Kornfeld-Matte, ut mot angrepene på de eldre i Storbritannia i kjølvannet av Brexit-debatten.

– Vi har sett en rekke europeiske aviser og sosiale medier stigmatisere eldre personer som syndebukker for Brexit, og oppfordre til restriksjoner for «grå stemmer», sier hun i en pressemelding.

– Virkningen av slik aldersdiskriminering bør ikke undervurderes. Aldersdiskriminering er roten til marginalisering, sosial utstøtelse og isolering av eldre personer, sier Kornfeld-Matte.

Les også: Cameron ber velgerne tenke på barnas fremtid

– Grunnleggende for demokratier

Ifølge Rosa Kornfeld-Matte må ikke høy alder misbrukes til å utfordre en persons politiske kompetanse.

– Full respekt for like rettigheter for alle individer i det offentlige liv og beslutningsprosesser er grunnleggende for et demokratisk samfunn, slår hun fast.

Lord Aschcrofts målinger viser for øvrig at den viktigste grunnen for Brexit-tilhengere for å melde seg ut av EU ikke var fremmedfrykt, men ønske om demokratisk styre i eget land.

Oppdatert med uttalelse fra Trine Skei Grande

Les alle artiklene om Brexit-dramaet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus