Meny

Erdogan med krav til syrere som ønsker statsborgerskap

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske flyktninger som bor i Tyrkia, kan få mulighet til å bli tyrkiske statsborgere hvis de regnes som kvalifisert arbeidskraft, ifølge president Recep Tayyip Erdogan.

Søndag åpnet Erdogan for å la syriske flyktninger søke om tyrkisk pass, men han sa ingenting om hvilke kriterier som skal stilles. Nå sier han at noen av dem som kan få statsborgerskap, er fagutdannede personer. I en tale i Istanbul advarte Erdogan om at Tyrkia står i fare for å miste høyt kvalifiserte syrere til vestlige land som tar imot flyktninger, som EU-land eller Canada.

Tidligere var Tyrkias «åpne dør»-politikk noe mange tyrkere var stolte over, men stadig flere mener syrere utnytter statlige goder og tar jobber fra tyrkiske statsborgere. Etter Erdogans kunngjøring søndag, har emneknaggen #ulkemdeSuriyeliistemiyorum («Jeg vil ikke ha syrere i mitt land») gått sin seiersgang på mikrobloggstedet Twitter.

Selv om avgjørelsen er upopulær blant flere av Erdogans velgere, tror Tyrkia-ekspert Jean Marcou at de fleste flyktninger uansett planlegger å bli lenge i landet. Muligheten til å få statsborgerskap anses dermed som et politisk strategisk skritt.

– De har funnet seg til rette, funnet arbeid og begynt å bli integrert. Tyrkia vet at det ikke er noe annet å gjøre enn å håndtere situasjonen landet har havnet i, sier Marcou. Aykan Erdemir i tenketanken Democracies omtaler statsborgerskap som et taktisk spill.

Akademiker Marc Pierini tror mange syrere vil støtte Erdogan fordi de ser ham som en farsfigur som har gitt dem verdigheten tilbake.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus