Helgesen: – Parisavtalen kan tre i kraft i år

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidet med å ratifisere Parisavtalen går raskere enn mange hadde ventet. Klimaminister Vidar Helgesen (H) mener avtalen kan tre i kraft innen utgangen av året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helgesen er optimistisk etter tre dager i Berlin på et ministermøte om klimaforhandlingene, skriver Dagsavisen. Mottoet der var «Gjør Parisavtalen til virkelighet».

– Mange land ratifiserer avtalen i løpet av året. USA og Kina har sagt at de vil gjøre det. Det samme har Mexico. India vil forsøke å ratifisere i år, Marokko kommer snart og tyskerne holder på. Det kan tilsi at Parisavtalen trer i kraft i løpet av året eller tidlig neste år, sier Helgesen.

Avtalen, som har som mål å holde den globale temperaturøkningen under 2 grader, ble undertegnet i den franske hovedstaden i fjor. 177 land har undertegnet, men før avtalen blir juridisk bindende, må den ratifiseres av minst 55 land som representerer minst 55 prosent av verdens utslipp, skriver avisen.

– Hvis også India ratifiserer avtalen i år, vil vi ikke være langt unna 55 prosent av de globale utslippene, konstaterer Helgesen.

Les også: USA: – India tar sikte på å godkjenne Parisavtalen i år