Meny

Obama klar for å gi Clinton ansvaret

USAs president Barack Obama stilte tirsdag opp på valgmøte sammen med Hillary Clinton i Charlotte i North Carolina. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama gjorde en kraftfull retur til valgkampscenen tirsdag, da han med all sin veltalenhet forsøkte å overbevise velgerne om å støtte Hillary Clinton.

– Jeg er her i dag fordi jeg tror på Hillary Clinton, sa Obama til velgerne i Charlotte, North Carolinas mest folkerike by.

Med Clinton ved sin side, fastslo at han at hans tidligere utenriksminister vil gjøre en god jobb som president. Obama hyllet Clintons karakter samtidig som han rettet kraftig kritikk mot hennes rival, Donald Trump fra Det republikanske partiet.

– Ingen mann eller kvinne har noensinne vært mer kvalifisert for denne jobben. Jeg er klar for å gi stafettpinnen videre, og jeg vet at hun er klar for å ta den imot, sa Obama til øredøvende jubel fra folkemassen, som taktfast ropte «Hillary! Hillary! Hillary!».

Les også: Trump reagerer kraftig på at Clinton slipper tiltale

Vil mobilisere velgerne

Presidenten understreket i sin tale at han har kunnet oppleve Clintons dømmekraft og engasjement fra «første rad» under hennes tid som utenriksminister.

– Dette handler om hvorvidt vi skal ha et USA for alle amerikanere eller bare for noen få, sa han videre under valgmøtet i North Carolina, en av vippestatene det blir kamp om i høstens presidentvalg.

Obama og Clinton reiste sammen i presidentens fly for første gang siden 2012, men framover skal de bruke Air Force One en rekke ganger i forbindelse med valgkamparrangementer i stater som vil avgjøre valget. Presidenten vil forsøke å aktivisere velgerne som støtter opp om Clinton, særlig de mange minoritetsvelgerne som har lagt sin elsk på den tidligere utenriksministeren og førstedamen.

Les også: Clinton: – Trump kan kaste USA ut i ny resesjon

Unngår tiltale

Viktig blir det også å overbevise velgerne om at Clinton er en ærlig og pålitelig presidentkandidat. Tirsdag, bare timer før valgkamparrangementet, fikk hun et løft av at FBI lot være å anbefale tiltale mot henne i den mye omtalte epostsaken.

Samtidig kom det føderale politiet med kraftig kritikk mot Clinton for bruken av en personlig epostkonto mens hun tjenestegjorde som utenriksminister. FBI-direktør James Comey kalte det «ekstremt uforsiktig» og opplyste at de har funnet 110 eposter som inneholdt hemmeligstemplet informasjon på tidspunktet der de ble håndtert via den private serveren.

Verken Clinton eller Obama kommenterte FBIs uttalelser mens de talte i Charlotte.

Les også: Clinton: – Epostbråk påvirker ikke valgkampen

Ordkrig

Donald Trump var langt mer villig til å kommentere epostsaken, som han mener viser at «systemet er rigget». Den kontroversielle mangemilliardæren står fast på at han mener Clinton bør straffeforfølges.

– Systemet er rigget. General Petraeus kom i trøbbel for langt mindre. Veldig, veldig urettferdig! Som vanlig, dårlig dømmekraft, tvitret Republikanernes antatte presidentkandidat.

Fra scenen kom både Clinton og Obama med nådeløs kritikk mot mannen de skal kjempe mot gjennom høsten. Presidenten henvendte seg til amerikanske arbeidere og familier og kalte Trump en bråkete hykler.

– Den andre siden har ingenting å tilby dere, hevdet Obama.

Les også: Trump kaller Clinton for en «løgner i verdensklasse»

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus