Trump reagerer kraftig på at Clinton slipper tiltale

Hillary Clinton slipper FBI-tiltale.
Hillary Clinton slipper FBI-tiltale. Foto: Tannen Maury / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillary Clinton får knusende kritikk av FBI, men slipper tiltale i epostsaken. – Veldig, veldig urettferdig, mener rivalen Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ytterst uforsiktig». I klare ordelag beskriver FBI-direktør James Comey hva han synes om at Clinton brukte sin private epostkonto til korrespondanse i perioden som utenriksminister.

Etterforskerne er ferdig med å gå gjennom alle hennes 30.000 eposter, og de har funnet 110 med hemmeligstemplet innhold.

– Enhver fornuftig person i utenriksminister Clintons stilling eller de som hun korresponderte med, burde visst at systemet ikke var et sted for disse konversasjonene, fastslår Comey

Han påpeker at det er mulig at personer som er fiendtlig innstilt til USA, kan ha fått tilgang til hennes epostkonto.

Til tross for dette, vil ikke FBI anbefale at det tas ut tiltale. Det skal ikke være bevist at den lemfeldige håndteringen har vært et bevisst lovbrudd.

Clintons stab: Saken er løst

Clintons valgkampstab er fornøyd med FBIs vurdering, og gjentar at det var feil å bruke epostkontoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er glade for at denne saken nå er løst, sier talsmann Brian Fallon.

Clinton får nå drahjelp av Barack Obama, som kaster seg inn i valgkampen for å hjelpe sin tidligere politiske rival. Tirsdag inntar de scenen på et valgkamparrangement i North Carolina, og dette er første i rekken der de to vil opptre sammen.

Nyhetsbyrået AP skriver at Obama vil fungere som et karaktervitne for sin tidligere utenriksminister, som sliter med å overbevise velgerne om at hun er ærlig og pålitelig.

Trump vil ha tiltale

Selv om det er justisdepartementet som skal ta den endelige avgjørelsen, er det i realiteten ingen mulighet for at Clinton blir straffeforfulgt ettersom justisminister Loretta Lynch har sagt hun vil følge FBIs anbefaling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Clinton har ikke lagt bak seg de politiske konsekvensene. Om få uker skal Demokratene formelt nominere henne som partiets presidentkandidat, og saken vil etter alt å dømme så ny tvil om hennes troverdighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump, som ventelig blir Clintons motkandidat, reagerte umiddelbart da FBIs beslutning ble kjent.

– Systemet er rigget. General Petraeus kom i trøbbel for langt mindre. Veldig, veldig urettferdig! Som vanlig, dårlig dømmekraft, tvitrer Republikanernes antatte presidentkandidat.

Trump refererte til den tidligere generalen og CIA-direktøren David Petraeus, som i fjor ble dømt for å ha lekket hemmeligstemplet informasjon.

– Clinton vil overleve skandalen

Epostsaken vil henge ved Clinton gjennom hele valgkampen, og frasen «ekstremt uforsiktig» vil ganske sikkert bli å finne igjen i mange av Trumps taler i tiden som kommer, mener seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Likevel tror Melby saken ikke er så politisk ødeleggende for Clinton som den kunne vært med en annen motkandidat.

– Hadde dette vært en normal politisk situasjon og en normal politisk motkandidat, hadde denne kritikken fra FBI fått betydelige konsekvenser for henne. Men Trump har så mye å slite med selv og er så mislikt blant mange velgere, at jeg tror hun overlever det, sier Melby til NTB.

Han legger ved et forbehold om at det er langt fram til valget i november og at Trump kanskje vil klare å utnytte den belastende saken til fulle.