Hver tredje asylmottaksplass ikke i bruk

<p>Da det store mottakssenteret i Råde ble opprettet, økte kapasiteten i mottaksapparatet med 1.000 sengeplasser. Nå står rundt en tredel av mottaksplassene i Norge ledig. Arkivfoto: Heiko Junge (NTB scanpix)</p>
Da det store mottakssenteret i Råde ble opprettet, økte kapasiteten i mottaksapparatet med 1.000 sengeplasser. Nå står rundt en tredel av mottaksplassene i Norge ledig. Arkivfoto: Heiko Junge (NTB scanpix)

En tredel av plassene ved landets asylmottak – til sammen nesten 12.000 plasser – står tomme. Det koster trolig flere millioner kroner hver dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste månedene har det kommet færre asylsøkere til Norge enn på nærmere 20 år. Det, sammen med innsatsen for å skaffe permanent bolig til dem som har fått opphold, fører til at mange mottaksplasser blir stående tomme. Per 20. juni var det nesten 12.000 ledige plasser på mottakene, både faste plasser og stykkprisplasser, skriver VG. Tallet inkluderer plasser ved mottakssentrene i Råde og Kirkenes.

Les også: Mener UDI driver «ekstrem forskjellsbehandling»

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) koster en gjennomsnittlig mottaksplass 110.000 kroner i året. Det gir en døgnpris på 301 kroner, og ganger man det med 12.000, ender man med drøyt 3,6 millioner kroner i døgnpris for de ubenyttede plassene.

– Vi må ha en viss beredskap. Samtidig må vi finne løsninger som er billigere for staten. Her må leverandørene og staten sette seg ned og finne en løsning, sier Tore Vaagen i Asylmottakenes interesseorganisasjon (DROF).

UDI sier det er vanskelig å forutsi hvordan situasjonen utvikler seg, men de har allerede besluttet å redusere kapasiteten. 4.700 plasser er sagt opp med virkning fra 31. juli og frem mot september, opplyser Christine Wilberg, som er direktør i region- og mottaksavdelingen.

Les også: Listhaug får ikke norsk-kutt på asylmottak

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus