Norsvin stopper dugnad mot overproduksjon

<p>Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)</p>
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Norsvin inviterte nylig svinebøndene med på «dugnad for lønnsom produksjonstilpasning». Dugnaden virket, men kan være ulovlig, så nå blir den stoppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konkurransetilsynet mener samarbeidet med bøndene kan ha blitt for tett og kunne gitt mindre konkurranse og dermed påvirke prisen forbrukerne betaler for svinekjøttet, skriver Nationen. Det kunne bety at tiltakene var i strid med konkurranseloven. Initiativet til dugnaden kom etter at en prognose i mai viste et forventet overskudd på 3.000 tonn svinekjøtt.

– Poenget var å tilpasse produksjonen til hva markedet etterspør. Vi har en veldig stor effektivitetsøkning og utflating i salget. Vi prøvde å lage en fullstendig frivillig dugnad uten kontrollsystemer, sier organisasjonssjef Gustav Grøholt i Norsvin.

Les også: I 2025 skal vi rike spise 67,9 kilo kjøtt hver, fattige afrikanere 11,3

Etter å ha rådført seg med advokatene sine og gjort en intern vurdering, stanser Norsvin dugnaden, som gikk ut på å redusere besetningen av purker og sende griser til slakt med litt lavere vekt.

– I denne omgang har vi valgt å avslutte kampanjen, men vi ser på alternative løsninger til høsten. Vi var i utgangspunktet klar over at det var en juridisk gråsone som kunne ha innvirkning på kampanjen, sier Grøholt og legger til at kampanjen har gitt resultater. En ny prognose peker mot et overskudd på 2.200 tonn, 800 tonn mindre enn før dugnaden.

Les også: Den norske klima-kua kan gå på en smell i jordbruksoppgjøret

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus