Blair kan bli stilt for riksrett grunnet rollen i Irak-krigen

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair risikerer å bli stilt for riksrett for sin rolle i Irak-krigen. Onsdag kommer en rapport som gransker invasjonen. Foto: Peter Nicholls (Reuters / NTB scanpix)
Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair risikerer å bli stilt for riksrett for sin rolle i Irak-krigen. Onsdag kommer en rapport som gransker invasjonen. Foto: Peter Nicholls (Reuters / NTB scanpix)

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair risikerer å bli stilt for riksrett grunnet sin rolle i Irak-krigen. Chilcot-rapporten om britenes involvering i Irak kommer onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Blair skulle bli stilt for retten, vil det være første gang britene tar i bruk loven om riksrett siden 1806. En fellende dom kan bety fengselsstraff, selv om medlemmer av parlamentet har forklart at det først og fremst vil være en symbolsk handling som hindrer Blair i å lede landet igjen i fremtiden.

Tidligere førsteminister i Skottland, Alex Salmond, har imidlertid etterlyst rettslige eller politiske følger.

– Årsaken er at 179 briter døde i krigen, 150.000 døde i Irak-konflikten, Midtøsten er i flammer og at verden i dag står ovenfor eksistensiell terrorisme-krise, sa han til Sky News.

Les også: Blair ba Gaddafi gå i sikkerhet

Noen kritikere mener Blair bør stilles til retten for krigsforbrytelser, noe som virker mer usannsynlig. Blair selv er foreløpig ordknapp.

– Jeg har sagt flere ganger i løpet av de siste årene at jeg vil vente på rapporten, og så vil jeg kunngjøre mitt syn og uttrykke meg selv fullt og helt, sa han til Sky News.

Mange har gitt Blair skylden for at Storbritannia gikk inn i krigen, og han har også innrømt at krigen bidro til fremveksten av ekstremistgruppen IS.

Les også: Blair innrømmer «feil» i Irak-krigen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus