Stoltenberg: Jobber fortsatt for Russland-møte

Det blir ikke noe treff med Russland før ukas NATO-toppmøte, men Jens Stoltenberg håper det skal skje like etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi planlegger å ha et møte i NATO-Russland-rådet like etter toppmøtet vårt i Warszawa. Nøyaktig tidspunkt og dagsorden er ikke bestemt ennå, sier Stoltenberg til pressen i Brussel.

Han har tidligere gjort det klart at alliansen jobbet for et treff med russerne før toppmøtet i den polske hovedstaden fredag og lørdag. Men det har ikke vært mulig å bli enig med Russland om tidspunkt.

– Det spiller ikke så stor rolle om det skjer like før eller like etter toppmøtet, det viktige er at det finner sted. NATO-Russland-rådet er et nyttig instrument, sier Stoltenberg.

Iskaldt

Forholdet mellom NATO og Russland er fortsatt iskaldt. Det såkalte NATO-Russland-rådet holdt sitt første møte på nesten to år i april, og partene var da stort sett bare enige om at de står langt fra hverandre.

Forsvarsalliansens toppmøte kommer også til å handle mye om Russland. De 28 landene er i ferd med å sende fire bataljoner til medlemsland i øst for å skape en «rød linje» mot russerne.

Russland anklager NATO å «undergrave den europeiske militærbalansen» og er ventet å reagere skarpt på alliansens stadig sterkere tilstedeværelse i regionen. NATO svarer fortsatt med at tiltakene er defensive og et svar på russiske handlinger.

Les også: Finland og Sverige nøler seg stadig nærmere NATO

Rakettskjold

NATO kommer dessuten til å bruke toppmøtet til å erklære at alliansens rakettforsvar i Europa er operasjonelt, et annet omstridt tema i Moskva.

Missilsystemet skal forsvare Europa mot langtrekkende raketter fra utenfor regionen, men flere i NATO-systemet venter en krass reaksjon fra Moskva når erklæringen kommer.

– Dette er et forsvarssystem, det er ikke angrepsvåpen. Og det er ikke rettet mot Russland, sier Stoltenberg.

Les også: Stoltenberg og Kerry mener brexit gjør NATO viktigere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus