Meny

Nigel Farage trekker seg som UKIP-leder

Nigel Farage går av som leder i UKIP. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nigel Farage kaster UKIP ut i lederstrid

Nigel Farage:

  • Født 3. april 1964 i Farnborough i Kent.
  • Var med å danne UK Independence Party (UKIP) i 1993.
  • Har vært medlem av EU-parlamentet siden 1999.
  • Leder av UKIP fra 2006 til 2009, og siden fra 2010.
  • Varslet sin avgang som partileder etter at han ikke ble valgt inn til Parlamentet ved valget i mai 2015, men trakk sin avskjedssøknad tre dager senere.
  • En av de mest profilerte talsmennene for utsiden i brexit-debatten.
  • Erklærte mandag at han tre av som leder av UKIP fordi seieren for utsiden i folkeavstemningen innebærer at han har oppnådd sin politiske ambisjon.

– Jeg har gjort mitt, sier Nigel Farage. Han trekker seg som leder for UKIP, som dermed blir det tredje britiske partiet som kastes ut i lederstrid etter brexit.

Bare halvannen uke etter seieren i den britiske EU-avstemningen opplyser Farage helt uventet at han går av som leder for det omstridte partiet på ytre høyre fløy i Storbritannia.

– Målet mitt har vært å få Storbritannia ut av EU. Det var det vi stemte for i folkeavstemningen, og nå føler jeg at jeg har gjort mitt. Det er riktig å tre til side, sier Farage til pressen i London.

Han lover uansett å følge skilsmisseforhandlingene mellom EU og Storbritannia som «en hauk».

– Det er ikke lett å gå, men dette har kostet mye for meg og dem rundt meg. Jeg har hele tiden sagt at jeg ønsker landet mitt tilbake, og nå ønsker jeg livet mitt tilbake, sier han.

Andre forsøk

Farage understreker at han fortsetter som partimedlem og som leder for UKIPs gruppe i EU-parlamentet. Der lover han å fortsette å si sin mening «fra tid til annen».

Det er andre gang Farage melder at han vil gå av som leder. I fjor ombestemte han seg etter at han ikke klarte å vinne et sete i Parlamentet i London, men denne gangen sier han at avgjørelsen er endelig.

Farage er en omstridt og høylytt politiker som fra benkeradene i EU-parlamentet har gjort seg bemerket med flere kontroversielle kommentarer. Og han var svært aktiv i kampen for å få flertall for å gå ut av EU i folkeavstemningen.

– Dette er ikke det siste landet som ønsker seg ut av EU, sier han, etter tidligere å ha erklært at «EU dør».

Les også: Farage: – Vi blir ikke det siste landet som forlater EU

Smilefjes

Det har blåst rundt Farage som partileder også, og UKIPs parlamentsmedlem Douglas Carswell la ut et smilefjes på Twitter da Farage kunngjorde avgangen mandag. Carswell kan nå bli ny partileder.

– Måtte den beste mann eller kvinne vinne, sier Farage selv og vil ikke gi sin støtte til noen mulig etterfølger.

Han føler uansett at han går av som leder på et punkt der UKIP er blitt en «tredje politisk maktfaktor» i Storbritannia i tillegg til de gamle kjempene Labour og De konservative.

Lederstrid i alle leire

I begge partier er lederstriden allerede i gang for fullt etter folkeavstemningen.

Statsminister David Cameron går av som leder for De konservative, og innenriksminister Theresa May er nå i ferd med å seile opp som favoritt til å overta, etter at Boris Johnson valgte ikke å stille da justisminister Michael Gove overrasket alle ved å vende ham ryggen og lansere seg selv som kandidat.

I Labour klamrer Jeremy Corbyn seg til makten og nekter å gå av frivillig, trass i at et stort flertall av Labours parlamentarikere i forrige uke stemte for mistillit mot ham.

Les også: Cameron advarer mot å feste lit til Farage

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus