Europabevegelsen med helomvending etter «brexit»

<p>Jan Erik Grindheim (innfelt) tror nordmenn vil si ja til EU-medlemskap etter å ha sett hvordan britenes exit vil påvirke medbestemmelsesretten. Her et bilde fra et tidligere landsmøtes i Europabevegelsen.</p>
Jan Erik Grindheim (innfelt) tror nordmenn vil si ja til EU-medlemskap etter å ha sett hvordan britenes exit vil påvirke medbestemmelsesretten. Her et bilde fra et tidligere landsmøtes i Europabevegelsen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Dagen før britenes folkeavstemning, var leder av Europabevegelsen, Jan Erik Grindheim, klar i sin tale: «Brexit» vil bety kroken på døra for en ny folkeavstemning i Norge. Nå har pipa fått en annen lyd. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har endret mening. Jeg tror britenes farvel til EU vil gjøre at de blir satt såpass på sidelinje i europeisk politikk at nordmenn ser det vil lønne seg å ha medbestemmelsesrett og fullt medlemskap, sier Grindheim til ABC Nyheter som nå tror det vil blusse opp en debatt om norsk EU-medlemskap.

Grindheim mener britene vil miste så mange goder og rettigheter ved en utmelding at resten av Europa «vil se hvor viktig EU er».

At debatten kommer tror også Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU. Hun tror derimot EØS-avtalen vil revurderes.

– I Nei til EU tar vi aldri noe for gitt, men syv av ti nordmenn sa få dager før «brexit» at de er imot norsk EU-medlemskap, så et fullverdig EU-medlemskap virker ikke akkurat aktuelt, sier Kleveland til ABC Nyheter.

– EFTA et godt utgangspunkt

Nei til EU-lederen tror Storbritannias kommende forhandlinger vil gi muligheter for debatt om Norges EØS-avtale, som Kleveland mener er en udemokratisk og utgått overgangsavtale.

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, vil ha ny debatt om EØS-avtalen. Foto: Pressefoto Nei til EU
Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, vil ha ny debatt om EØS-avtalen. Foto: Pressefoto Nei til EU

– EØS-avtalen var tenkt som en overgangsavtale til fullt medlemskap i EU. Det er nå tid for å ta en ordentlig debatt om EØS, sier Kleveland og mener Handelssamarbeidet EFTA kan være et utgangspunkt å forhandle fra.

EFTA er en mellomstatlig organisasjon med handelssamarbeid, som likevel ikke krever at medlemslandene underlegger seg EUs lover og direktiver slik EØS gjør.

Kleveland mener Norge skal erstatte EØS med en ny handelsavtale, og at dette er det perfekt tidspunktet.

– En britisk handelsavtale med EU vil vise at det finnes andre løsninger enn EØS-avtalen, sier Nei til EU-lederen videre.

Hun er kritisk til at Erna Solberg og regjeringen til nå ikke har invitert Storbritannia inn i EFTA.

Les også: Obama anbefaler norsk løsning etter Brexit

– Snakker ned demokratiet

Kleveland reagerer sterkt på debatten som har rast både i Norge og resten av Europa om Storbritannia faktisk kommer til å melde seg ut av EU.

– Jeg har aldri hørt maken til nedsnakking av 17,5 millioner mennesker på en gang, sier Kleveland og viser til at deltakelsen i valget var på 72 prosent.

– Jeg er forundret over at det i hele tatt er en debatt. Det handler om respekt for demokratiet. I 1994 da vi hadde folkeavstemning om medlemskap var ikke forskjellen på ja og nei noe særlig større enn den har vært i Storbritannia, men demokratiet ble respektert.

– Demokrati er å tåle å tape, sier Kleveland som regner med at det ikke vil bli en ny folkeavstemning. Storbritannias utenriksminister, Theresa May, som er en av kandidatene til å lede De Konservative etter David Cameron, sa i dag det ikke blir omkamp om en EU-utmelding.

Les også: Norge motsetter seg EFTA-invitasjon

– Vil få store konsekvenser

Grindheim i Europabevegelsen er derimot ikke sikker på at Storbritannia faktisk melder seg ut, han er forbauset over at politikerne i Storbritannia ikke er mer forberedt på en utmelding.

– Det virker litt som politikerne som at resultatet kom som et sjokk. David Cameron har spilt høyt, og det kan virke som politikerne nå ser de store konsekvensene av en utmelding, sier Grindheim som understreker at det kun er en rådgivende folkeavstemning.

– Utmeldingen vil få store konsekvenser. Både Skotland og Nord-Irland har et klart flertall for å bli i EU. Dette skal avgjøres i parlamentet.

Les saken: – Det blir ikke omkamp om EU

Personvernpolicy