Høyre og Arbeiderpartiet i munnhuggeriStøre mener «brexit» skyldes mislykket høyrepolitikk

Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg er uenige om årsaken til «brexit».
Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg er uenige om årsaken til «brexit». Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støres betraktninger får Høyre til å se rødt. – Et intellektuelt krumspring som jeg oppriktig trodde Gahr Støre ville følt seg hevet over, sier Høyres parlamentariske nestleder, Nikolai Astrup, til ABC Nyheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil få konsekvenser for EU og for Storbritannia. Vi går inn i en tid med usikkerhet og mange ubesvarte spørsmål og det stiller store krav til ansvarlighet og lederskap, sa Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, dagen etter «brexit»-resultatet var klart.

Fem dager senere i en kronikk publisert på NRK.no sier Støre at «brexit» er et resultat av en høyrepolitikk i Storbritannia «som har ført til en politisk tillitskrise med dype økonomiske og sosiale røtter.»

Nå mener han Erna Solberg og regjeringen er i ferd med å trekke Norge i samme retning.

– Til advarsel for Norge

Støre mener resultatet i den britiske folkeavstemningen bør være til en advarsel for Norge, og lister opp negative trender han mener statsminister Solberg og regjeringen står bak. Arbeiderparti-lederen mener regjeringen blant annet har aksept for økende arbeidsledighet, gjennomfører usosiale skattekutt, har svekket arbeidsmiljølov og ikke skaper nok nye arbeidsplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En politikk som setter by og land mer opp mot hverandre og mer vekt på konfrontasjoner i innvandringspolitikken enn integreringspolitikk som virker. Dette er umiskjennelig høyrepolitikk som øker forskjellene, skriver Støre videre.

Arbeiderparti-lederen trekker videre paralleller til den svenske Reinfeldt-regjeringen, hvor Sverige på åtte år ble til et av de OECD-landene med raskest økende forskjeller.

– Det som skjer i det britiske samfunnet er derfor også et varsko til oss, mener Støre og skriver regjeringen fører Norge inn på samme spor der misnøyen vokser og forskjellene blir større.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Obama anbefaler norsk løsning etter brexit

– En feil analyse

Gahr Støre sine betraktninger får Høyre til å se rødt.

– Det er en lettvint og ikke minst feil analyse. Gahr Støre skylder på Thatchers politikk på 80-tallet, og ser bort fra at det britiske Arbeiderpartiet styrte landet i perioden 1997-2010. Det er et intellektuelt krumspring som jeg oppriktig trodde Gahr Støre ville følt seg hevet over, sier Nikolai Astrup, Høyres parlamentariske nestleder, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Høyres Nikolai Astrup rister på hodet over Gahr Støre sine uttalelser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Høyres Nikolai Astrup rister på hodet over Gahr Støre sine uttalelser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Astrup har en annen forklaring på «brexit».

– Mange europeiske land, uavhengig om de styres av venstre- eller høyreside, har levd over evne og unnlatt å gjøre nødvendige reformer. Dette har ført til vedvarende høy ledighet, svak økonomisk utvikling og økende sosiale forskjeller. I Norge stiller Gahr Støre seg ofte på siden av regjeringens mange tiltak for å modernisere offentlige sektor. Det er første steg på den samme ferden som mange europeiske land nå opplever, sier Høyres parlamentariske nestleder videre .

Han mener det ikke er noen grunn til å «rope varsko» i Norge.

– Vi som er bekymret for økte forskjeller bør være mest opptatt av en skole som skaper muligheter for alle og et arbeidsmarked som gir folk muligheten til å få en fot innenfor. Vi må føre en integreringspolitikk som stiller klare krav til språk- og samfunnskunnskaper og at ytelser skal følges av krav til aktivitet. I Norge er det ikke høyresiden som kjemper for at vi skal melde oss ut av vår tilknytning til Europa gjennom EØS, det er det Gahr Støres sannsynlige samarbeidspartnere i SV, SP og Rødt som vil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forståelig at Gahr Støre ikke vil diskutere virkelighet

At regjeringens politikk fører til større forskjeller mener også Astrup er feil. Høyre-politikeren kommer så med en lang liste han mener har ført til mindre forskjeller i Norge.

– Vi har gjort barnehager billigere for barn fra lavinntektsfamilier, vi har gitt handicappede rett til brukerstyrt personlig assistent, vi har gjeninnført gratis datamaskiner til elever med lese- og skrivevansker som de rødgrønne fjernet, vi har fått ros av LO for vår innsats mot arbeidslivkriminalitet, vi har utvidet retten til barnehageplass, vi har styrket tilskuddordningene for ferieopplevelser for barn fra familier med dårlig råd. I tillegg kommer satsingen vår på kunnskap, arbeid og integrering – som er det viktigste for å hindre utenforskap og økte forskjeller, sier Astrup før han kommer med et stikk til Arbeiderpartilederen.

– At Gahr Støre heller vil diskutere mot et svensk skremmebilde enn norsk virkelighet har jeg forståelse for.

Les også: Norge motsetter seg EFTA-invitasjon til Storbritannia