Hva nå for Storbritannia etter Brexit?Norge motsetter seg EFTA-invitasjon til Storbritannia
EFTA-ministrene framsto som langt mer forbeholdne overfor mulig britisk medlemskap etter sitt møte mandag, på grunn av norsk motstand, melder Neue Zürcher Zeitung.
«Åpne dører for britene til EFTA. Bare Norge er tilbakeholdende».
Det skriver den anerkjente avisa Neue Zürcher Zeitung (NZZ) mandag kveld etter et ministermøte mandag i frihandelsorganisasjonen EFTA, der Norge, Island, Liechtenstein og Sveits er med.
Ministermøtet i Genève ble ikke som planlagt. Like før detonerte Brexit-bomben, som fører til at Storbritannia melder seg ut av EU. Dermed ble følgene av Brexit det store temaet i tillegg til den oppsatte dagsordenen.
«Brexit preget EFTAs ministermøte», skriver også Nærings- og handelsdepartementet i sin oppsummering av møtet, der næringsminsiter Monica Mæland (H) representerte regjeringen.
Ifølge henne ble ministrene enige om å holde tett kontakt framover for å vurdere handelsforholdet til Storbritannia.
Det offisielle kommunikéet fra EFTA-ministermøtet nøyer seg også med å si at det er av stor betydning å opprettholde handelsforbindelsene med Storbritannia, som står for en så stor del av handelen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Juncker: Det gikk som det måtte
Mer enn meldingen fortalte
Men før det kom så langt, skjedde ting bak lukkede dører, ifølge NZZ, ting der Norge spilte en spesiell rolle uten at det kommer fram i Monica Mælands pressemelding fra møtet.
En åpenbar mulighet for EFTA er å invitere Storbritannia inn i organisasjonen igjen. Britene var EFTA-medlemmer fram til deres EU-medlemskap i 1973. En britisk tilslutning ville styrket EFTA kraftig som handelsblokk.
Dette vil ikke EFTA-ministrene nå spekulere i offisielt.
Grunnen er ifølge NZZ interne uenigheter blant de fire EFTA-landene.
Den sveitsiske forbundspresidenten Johann Niklaus Schneider-Ammann lot det skinne gjennom at han er positiv til britisk medlemskap i EFTA. Etter hva ABC Nyheter kjenner til, foreslo han at EFTA skulle sende brev til Storbritannia, noe som i debatten ble skutt ned av Norge.
Island argumenterte på ministermøtet for en rask og tydelig invitasjon til britene.
Mens Norge var tilbakeholdende. Landet vil tape innflytelse i EFTA hvis store Storbritannia skulle bli med.
Les også: Obama anbefaler norsk løsning etter Brexit
Vil ikke irritere EU
Sammen med Sveits og Liechtenstein argumenterte Norge også med at en invitasjon til Storbritannia ville irritere EU.
ABC Nyheter ba Nærings- og handelsdepartementet avklare om det virkelig var slik NZZ skriver, at Sveits er positiv, Island veldig positiv men Norge negativ til å sende en invitt til Storbritannia.
«EFTA-landene var enige om at det på nåværende tidspunkt er for tidlig å diskutere hvorvidt Storbritannia bør inviteres til å slutte seg til EFTA, og at vi må avvente hva Storbritannia selv ønsker. Det er ingen uenighet mellom EFTA-landene om dette.», skriver departementet i en epost til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenTil VG sier derimot statsminister Erna Solberg at det vil kunne skape sjær i sjøen for Norge om britene skulle forsøke å skaffe seg EFTA-medlemskap.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Ja, vi blir tyngre som blokk, men inne i den blokken blir det et helt nytt tyngdepunkt. Storbritannia vil bli en veldig stor skål på vekten når det skal forhandles med tredjeland på vegne av EFTA. Norges prioriteringer vil telle mindre. Det må vi tenke grundig gjennom, samtidig som vi nå må arbeide for å ivareta norske interesser, sier Solberg til VG.
Les også: Nordea: 30 prosent sjanse for at Storbritannia blir i EU
Navarsete ber om forklaring
Senterpartiets utenrikspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete deltok på EFTAs parlamentarikerkonferanse som gikk parallelt med ministermøtet i Genève.
Da parlamentarikerne ble orientert av ministrene, tok Navarsete til motmæle:
– Jeg sa at ministererklæringen var fryktelig defensiv. Jeg mener EFTA bør gå i dialog med Storbritannia og finne ut hvilke muligheter som ligger der for EFTA, sier Navarsete til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det kan også ligge ulemper med å få med britene. Storbritannia er mer liberalistisk enn Norge. Men man bør i hvert fall finne ut av ting, legger Navarsete til
Hun reiser nå et skriftlig spørsmål til europaminister Elisabeth Aspaker om hvordan Norge vil utnytte mulighetene som åpner seg etter at Storbritannia har avgjort at de trekker seg fra EU.
– Vil regjeringa komme til til Stortinget med en strategi på dette området? spør hun, og viser til artikkelen i NZZ der det går fram at Norge motsetter seg en positiv holdning til britisk medlemskap i EFTA.
Les også: Tidligere statssekretær: – EØS er løsningen for Storbritannia