Obama anbefaler norsk løsning etter Brexit

I et intervju med NPR News bemerker USAs president at Norge heller ikke er medlem av EU. Video gjengitt med tillatelse.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president advarer mot Brexit-hysteri: – Hvis Storbritannia knytter seg til EU på samme måte som Norge, så vil man ikke oppleve noen store endringer, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med NPR tirsdag advarer USAs president Barack Obama mot hysteri i kjølvannet av britenes nei til videre EU-medlemskap.

Obama trakk fram den norske formen for samarbeid med EU, som en mulig løsning for Storbritannia.

– Norge er ikke med i EU, men likevel en av våre nærmeste allierte. De er enige med Europa og oss, sier den amerikanske presidenten.

Ingen stor forskjell

Han minnet om at det vil pågå forhandlinger om de fremtidige samarbeidsformene i minst to år, og at det ikke er noen tvil om NATO-samarbeidet vil bestå.

– Hvis det ender opp med at Storbritannia knytter seg til EU på en måte som Norge, så tror jeg ikke den enkelte borger vil oppleve stor forskjell, sa han.

Les også: Børsen skjøt fart igjen etter brexit-baluba

Han rettet også mild kritikk mot EU og sa at prosessene der har gått hurtig frem og ikke alltid med tilstrekkelig avklaring og enighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke pose og sekk

Tidligere på dagen sa den tyske kansleren Angela Merkel i en debatt i Bundestag at britene ikke ville få i både pose og sekk. Hun gjorde det klart at man ikke ville få fri adgang til det indre marked uten å akseptere fri flyt av arbeidskraft, slik Norge gjør gjennom EØS-avtalen.

Les også: – Vi blir ikke det siste landet som forlater EU

Den britiske anti-EU-politikeren Nigel Farage møtte på sin side opp i EU-parlamentet. Her klarte han å erte på seg mange kollegaer da han hevdet de var i utakt med vanlige folk.