Kina og Taiwan ikke på talefot
Kina bryter all direkte kontakt med Taiwan på grunn av det kineserne oppfatter som en fornærmelse fra Taipei, ifølge kinesiske medier.
En kinesiske talsmann beskylder Taiwans president Tsai Ing-wen for ikke å slutte seg til den såkalte 1992-enigheten om prinsippet om ett Kina. På et møte i 1992 ble partene om at det kun er ett Kina – som både Kina og Taiwan tilhører – men det er uenighet om tolkningen av hva dette prinsippet faktisk betyr.
En talsmann for den delen av Kinas regjering som har ansvar for forholdet til Taiwan, kom med en kommentar etter at Taiwan protesterte mot at personer fra Taiwan, som er ettersøkt for bedrageri, ble utlevert til Kina, melder det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Talsmann An Fengshan sier myndigheten i Beijing er i sin fulle rett når de går etter bedragere og ønsker å beskytte ofrene og sier denne holdningen «har støtte hos folket på begge sider av Taiwanstredet».
Samtidig avslørte An at den direkte kommunikasjonen mellom de to partene har vært suspendert siden 20. mai fordi Tsai ikke slutter seg til prinsippet om ett Kina.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTaiwan har i praksis fungert som en uavhengig stat siden den kinesiske borgerkrigen på slutten av 1940-tallet. Landet, som offisielt kaller seg Republikken Kina, har kun fulle diplomatiske forbindelser med en håndfull stater.
Frem til 1971 representerte Taiwan Kina i FN, men etter det overtok Folkerepublikken Kina FN-medlemskapet og den faste plassen i Sikkerhetsrådet.