Putin anklager britene for overdreven selvtillit

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin mener at den britiske regjeringen har vært altfor selvsikker i forbindelse med EU-avstemningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin har lite til overs for folkeavstemningen som statsminister David Cameron tok initiativ til, og som endte med at Storbritannia forlater EU.

Han mener at den er et uttrykk for både overdreven selvtillit og en overfladisk tilnærming til det han kaller en skjebnesvanger avgjørelse for Storbritannia og Europa.

– Det vil ha konsekvenser for Storbritannia, for hele Europa og for oss, sier Putin i en uttalelse til russisk fjernsyn.

Les også: Slik blir Storbritannias skilsmisse med EU

Putins motiv

Mange observatører mener at en brexit vil kunne bli utnyttet av Putin ettersom de tror han ønsker å så splid mellom EU-land.

Ifølge avisen The Guardian har det vært lite som tyder på at Moskva aktivt prøvde å påvirke resultatet av torsdagens folkeavstemning. Men avisen skriver samtidig at det ligger en forventning hos russiske ledere om at et svakere EU vil bli enklere å forholde seg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solberg: – Brexit er et varsku for EUs ledere

– Forsøk som feilet

Putin har tidligere uttalt at han tror Cameron ville holde folkeavstemning for å presse og skremme Europa.

Han avviser samtidig at Russland ikke har oppfordret Storbritannia til å forlate EU.

– Uttalelsene fra statsminister David Cameron før avstemningen, der han snakket om Russlands posisjon, stemmer ikke. Vi har på ingen måte påvirket prosessen. Jeg tror dette var et forsøk som feilet med å påvirke opinionen i sitt eget land, sier han.

Se video: Obama om «brexit»