Cameron: – Vi må ha ny statsminister til høsten

David Cameron går av som statsminister i Storbritannia som følge av resultatet i folkeavstemningen om EU. En ny regjeringssjef ventes å være på plass i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil sikre at skipet holder en stø kurs, men tror ikke det vil være riktig for meg å være kapteinen som styrer landet til et nytt reisemål, sa en beveget Cameron da han møtte pressen utenfor Downing Street 10 i London fredag formiddag.

Han slo fast at han er innstilt på å bli sittende som statsminister fram til landsmøtet i det britiske konservative partiet i oktober, selv om han også gjorde det klart at det foreløpig ikke foreligger en konkret tidstabell.

Bakgrunn: Folket har talt: Storbritannia skal ut av EU

Utmelding i høst

Cameron akter ikke å innlede forhandlingene med EU om utmeldingen, men sier at dette må bli en oppgave for etterfølgeren hans. I praksis innebærer det at den mye omtalte artikkel 50 i EU-traktatene ikke tas i bruk før tidligst i oktober.

– Forhandlingene må skje under en ny statsminister, sier Cameron, som gratulerte ut-siden med seieren i det han beskrev som en stor oppvisning i demokrati, der 33 millioner mennesker deltok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det britiske folkets vilje må respekteres, fastslo den avtroppende statsministeren, som ikke la skjul på at han ønsket et annet resultat i folkeavstemningen.

– Jeg kjempet med hode, hjerte og sjel, sa Cameron, som opplyste at han fredag morgen hadde informert dronningen om sin beslutning om å tre tilbake.

Les også: Dette kan bli konsekvensene av britisk utmelding

– Økonomien er sterk

Britenes EU-utmelding har ført til dramatiske fall i børs- og valutakurser. Cameron prøvde å berolige markedene da han møtte pressen utenfor statsministerboligen sammen med sin kone Samantha.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den britiske økonomien er grunnleggende sterk, sa Cameron, som la til at det ikke blir noen umiddelbare endringer i retten til å reise mellom land i EU eller drive handel.

Han slo også fast at de forestående EU-forhandlingene må ta særlige hensyn til Wales, Nord-Irland og Skottland, og skrøt ikke minst av den økonomiske utviklingen i Storbritannia under hans seks år som regjeringssjef.

Artikkelen fortsetter under annonsen

49 år gamle David Cameron ble leder av det konservative partiet i 2005 og britisk statsminister i 2010. Hvem som overtar for ham som partileder og statsminister er i øyeblikket usikkert, men tidligere London-ordfører og brexit-general Boris Johnson framstår som en åpenbar kandidat.

Følg direktesendingen til Reuters fra Storbritannia gjennom dagen:

Les kommentaren: Det er sankthans. Nå går Storbritannia mot mørkere tider

Solberg: – Et varsku for EUs ledere