Europeiske fløy-politikere vil også ut av EU

VIL UT: Geert Wilders ser for seg at Nederland gjør som Storbritannia og melder seg ut.
VIL UT: Geert Wilders ser for seg at Nederland gjør som Storbritannia og melder seg ut. Foto: Peter Dejong / AP

Den innvandringskritiske politikeren Geert Wilders krever at også Nederland holder en folkeavstemning om EU etter at britene har stemt for å tre ut av Unionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det nederlandske folket fortjener også en folkeavstemning. Frihetspartiet krever derfor en avstemning om Nexit, en nederlandsk utmelding, sier Wilders i en uttalelse etter at det var klart at ut-siden hadde fått flertall i Storbritannia.

Motstanden mot EU vokser i Nederland, og Wilders Frihetsparti har gjort det skarpt på flere meningsmålinger fram mot valget i mars neste år.

Les alt om «brexit» på vår samleside

Frankrike

Også i Frankrike har lederne fått med seg resultatet fra Storbritannia.

Lederen for ytre høyre i fransk politikk, Marine Le Pen, hyller britenes beslutning om å gå ut av EU og krever en lignende folkeavstemning i Frankrike.

– Seier for frihet! Som jeg har sagt i årevis, må vi nå ha den samme folkeavstemningen i Frankrike og andre EU-land, skriver lederen for Nasjonal front på Twitter.

Irsk gjenforening

Sinn Féin krever avstemming om irsk gjenforening

Partiet gjorde et brakvalg i regionvalget i Frankrike i desember, og Marine Le Pen planlegger å stille som kandidat i det franske presidentvalget neste år. Storbritannias EU-utmeldelse bør føre til at nordirene får stemme for en gjenforening med Irland, sier viseførsteminister i Nord-Irland, Martin McGuinness.

– At Storbritannia forlater EU kan ha store konsekvenser for hele den irske øya, og spådommene tilsier at det vil stride mot de demokratiske ønskene til det irske folk, sier Sinn Fein-lederen til The Guardian.

Den tidligere IRA-kommandanten mener velgerne bør ha rett til å stemme for at de kan «beholde en rolle i EU».

Personvernpolicy