Endelig resultat: 51,9 prosent for brexitBrexit-leiren erklærer seier

Følg direktesendingen fra Storbritannia.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det endelige resultatet viser at 51,9 prosent av britene har stemt for å forlate EU i folkeavstemningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil si at 17.410.742 millioner britiske velgere har krysset av for «leave» på stemmeseddelen.

48,1 prosent, det vil si 16.141.241 millioner har stemt for å bli i EU.

Valgdeltakelsen var på 72,2 prosent.

Les alt om «brexit» på vår samleside

Farvel

– Bli-leiren kan ikke vinne. Svaret er: Vi går ut.

Erklæringen kom fra BBCs programleder rundt klokken 5.40 norsk tid fredag morgen. Nesten samtidig erklærte ITV og Sky News det samme, og prognosene viste at seieren kan bli på rundt 52 prosent mot 48.

Les også: Dette kan bli konsekvensene av britisk utmelding

EU-presidenten: – Det som ikke tar livet av deg, gjør deg sterkere:

Det britiske pundet reagerte på nyheten med å falle til sitt laveste nivå siden 1985. Og nyheten kommer til å skape sjokkbølger i EU, der man nå må finne ut hvordan britene skal ut av et medlemskap de har hatt i over 40 år.

– Europa er i alvorlig trøbbel, konkluderer Ian Bremmer i analyseselskapet Eurasia Group på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her feirer Farage seieren:

Dæven døtte

– Dette er veldig overraskende sier Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad om prognosene som viser at det går mot en brexit

– Dæven døtte, er Mustads første reaksjon på BBCs prognose som antyder at flertallet for en utmelding kan ende på 52 prosent mot 48.

– Det har vært veldig jevnt. Og vi har nok trodd det ville gå mot 53– 54 prosent for å bli i EU, sier han til NTB.

En av overraskelsene i den britiske folkeavstemningen er at flere Labour-styrte områder har stemt for å melde landet ut av EU enn det man trodde på forhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Partileder Jeremy Corbyn ble oppfordret gang på gang til å gå ut og mobilisere kjernevelgerne. Det har han ikke klart, og det er nok noe av forklaringen som ligger her, sier Mustad og tror ut-leirens vinnersak har vært innvandring.

Mustad tror statsminister David Cameron nå kommer til å utløse en formell utmelding av EU på unionens toppmøte neste uke. Da følger inntil to år med forhandlinger. Camerons egen politiske skjebne er samtidig uviss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Cameron er ikke avhengig av inn eller ut i dette spørsmålet for å bevare statsministermandatet, men det vil nok være vanskelig for ham likevel å fortsette på lang sikt.

Ekstase

Ut-leiren i Storbritannia er imidlertid i ekstase.

– Jeg våger nå drømme at dagen gryr for et selvstendig Storbritannia, sier ut-general Nigel Farage til tilhengerne av UKIP-partiet.

– La 23. juni gå inn i historien som uavhengighetsdagen vår, sier Farage og håper EU som «feilet prosjekt» nå tvinges i kne.

Fredag morgen ventet alle på hva statsminister David Cameron kom til å si. Han har sagt han vil fortsette selv om han taper avstemningen, men det er usikkert om det vil være mulig for ham.

Landet delt

Da valglokalene stengte torsdag kveld, spådde YouGov et flertall på 52 prosent for fortatt medlemskap.

Gibraltar var den første valgkretsen til å offentliggjøre resultatet av sin avstemning. Den erkebritiske befolkningen på klippeterritoriet utenfor Spania var ikke i tvil og ga 95,9 prosents oppslutning til å forbli i unionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men så ble det raskt klart at ikke alle ønsker å forbli i unionen. Det dannet seg tidlig et mønster av stor EU-støtte i London og Skottland, men store deler av resten av landet stemte for en utmelding.

Skottland

Valgdeltakelsen ligger an til å bli høy og over 70 prosent.

Spesielt i Skottland er flertallet for fortsatt EU-medlemskap stort, og det har umiddelbart startet en debatt i nord om de ønsker en ny folkeavstemning om å bryte med resten av Storbritannia.